2016. december 17., szombat

Mokka torta



Hozzávalók:

A piskótához:

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg őrölt mandula
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 6 tojás
  • csipetnyi só

A krémhez: 

  • 25 dkg jó minőségű vaj
  • 20 dkg krémsajt (mascarpone)
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  •  4 evőkanál instant kávépor
  • 2 teáskanál vegyes fűszer: őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbérpor

A díszítéshez: 

  • 20 dkg étcsokoládé
  • néhány kávészem
Elkészítése: 

  • A piskótához az egész tojásokat a cukorral legalább 5 percig habosítjuk robotgéppel, amíg a massza kifehéredik, és a térfogata megnő. Óvatos mozdulatokkal, egy fakanálall belekavarjuk az olvasztott (nem meleg) vajat, végül pedig a sóval elkevert lisztet, meg a mandulát. 
  • A masszát egy 20 cm-es kerek tortafomrába simítjuk, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt, a formából kiszedjük, és két lapra vágjuk. 
  • A krémhez a vajat a cukorral mixerrel habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kávét a fűszerekkel, a krémsajtot, és jól kikavarjuk. Végül a felvert tejszínhabot beleforgatjuk. 
  • Az alsó piskótalapot tortatálra állítjuk, és meglocsoljuk kevés vízzel. Rákenjük a kávés krém felét, beborítjuk a második lappal, ezt is meglocsoljuk, végül pedig bevonjuk a maradék krémmel. 
  • A csokoládéból késsel, vagy zöldséghámozóval forgácsokat vágunk, és ezzel díszítjük a torta közepét. A szélére kávészemeket helyezhetünk.

Nincsenek megjegyzések: