2016. december 13., kedd

Körtés citrus-bukta



Hozzávalók:

  • 32 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 5 dkg vaj
  • kevés liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez: 

  • 30 dkg körte
  • 2 evőkanál baracklekvár

A kenéshez: 

  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál főzőtejszín 
  • porcukor a szóráshoz
  • diónyi vaj a forma kikenéséhez

Elkészítése: 

  • A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük az élesztővel, 1 evőkanál cukorral, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd tésztává dagasztjuk. A vajat a végén gyúrjuk hozzá, megolvasztva. A dagasztást végezheti dagasztógép is. 
  • Ezután a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. 
  • Közben elkészítjük a tölteléket: a körtét megmossuk, a magházat kivágjuk, és a gyümölcsöt 1 cm-es kis kockára vágjuk. Egy edénykében, a baracklekvárral összeforraljuk, és félretesszük hűlni. 
  • Miután a tészta megkelt, 5 dkg-os darabokra vágjuk, és mindeniket egyenként átgyúrjuk. Kilapogatjuk kör alakúra, mindenikre 1-1 teáskanálnyi körtés tölteléket helyezünk, a végeit összenyomkodjuk, és gömbölyítjük. Szorosan egymás mellé helyezzük bármilyen, tetszés szerinti formába, melyet előtte vajjal kikentünk. Ezután letakarjuk, és hagyjuk a duplájára nőni. 
  • Végül lekenjük tejszínnel elkevert tojássárgájával, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Miután langyosra hűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp: Almával is készíthetjük.


Nincsenek megjegyzések: