2016. november 3., csütörtök

Halas-garnélás leves



Nagyon szeretjük a halat, ám nem minden formában, és nem is minden fajtát. Jó helyzetben vagyunk, mert friss pisztráng mindig elérhető a környékünkön, és lazac is kapható jviszonyla jó minőségben.
Igyekszem heti egyszer halat varászolni az asztalunkra, most egy része levesben végezte.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 80 dkg krumpli
  • 1 szárzeller
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 25 dkg pisztráng
  • 1 kisebb lazacfilé
  • 12 garnélarák (fagyasztott)
  • 17 dkg vaj
  • 1 citrom
  • 4 evőkanál petrezselyemzöld
  • 3 szelet kenyér
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 babérlevél
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • só, őrölt bors, kakukkfű
Elkészítése:

  • A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, és kockára vágjuk. 
  • A hagymát, meg a fokhagymát apróra vágva, egy edényben, 2 dkg vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a répát, a morzsolt kakukkfüvet, a babérlevelet, meg a zellert, kavargatva megpirítjuk, majd borral felöntjük, és 4-5 percig forraljuk.
  • Ezután a krumplit is hozzáadjuk, majd 1,5 l vízzel felöntjük, és kb 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A főzés vége felé belekavarjuk az ételízesítőt, majd a tűzről levéve, összeturmixoljuk (a babérlevelet szedjük ki).
  • Közben a halakat megmossuk, és kb 3 dl ételízesítős vízben, a garnélával együtt 3-4 percig főzzük, majd kiszedjük, és a halakat darabokra szedjük.
  • Ha a leves túl sűrű, hígítsuk a halak főzőlevével. Sóval, borssal, citromlével ízestjük.
  • Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat (15 dkg), majd ropogósra sütjük rajta a kokcára vágott kenyérdarabokat. A végén sóval megszórjuk, kevés citromlével meglocsoljuk.
  • A levest forrón tálaljuk, a tetejére haldarabokta, garnélát, ropogós kenyérkockát, illetve apróra vágott petrezselymet szórunk. A serpenyőből visszamaradt vajjal meglocsoljuk.

Nincsenek megjegyzések: