2016. október 31., hétfő

Kávés kuglóf karamell-csoki szósszal



Brutál finomra sikeredett ez a kuglóf, bár igaz, nem sűrűn fogok nekiállni, hogy ismét ilyent készítsek. A karamellel van bajom, sosem sikerül úgy, ahogy én szeretném, s így a kétféle szósszal túl sok időt vett fel ennek a sütinek az elkészítése.
Nem olyan nagyon bonyolult, de azért kezdő háziasszonyoknak, vagy olyanoknak, akiknek nincs rá elég idejük, nem ajánlom, mert nem egy gyorsan és egyszerűen kategória.
Viszont nagyon különleges, nagyon finom, és szép erdeményre számíthat az, aki úgy dönt, hogy bevállalja.

Hozzávalók: 
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 10 dlg dió
  • 2,5 dl erős feketekávé
  • 1 dl olaj
  • 5 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • csipetnyi só


A kétféle szószhoz: 
  • 15 dkg étcsokoládé 
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl narancslé
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál citromlé, 
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dkg kakaópor
  • 3 dkg durvára vágott dió a tetejére


Elkészítése:

  • A tészáthoz a csokoládét, meg a diót, fóliával letakarva, húsklopfolóval durvára törjük. 

  • 1 evőkanálnyi liszttel összekavarjuk.

  • Egy tálban, mixerrel habosra kavarjuk a puha vajat cukorral, meg vaníliával.

  • Az olajat, illetve a tojásokat felváltva, egyenként a masszához adjuk, folyamatosan habosítva. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

  • Belekavarjuk a kávét, a sütőporral meg sóva elkevert lisztet, illetve a csokoládékeveréket.

  • A tésztát egy szilikonos kuglófformába öntjük, egyenletesen elsimítjuk (kenjük ki a fomrát vajjal, és szórjuk meg liszttel, ha nem szilikonos).

  • 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, ezután óvatosan rácsra borítjuk.

  • Közben a karamell szószhoz a cukrot egy edényben felolvasztjuk (közben ne kavargassuk, csak néha óvatosan mozgassuk meg).

  • A tűzről levéve beleöntjük a tejszínt, a narancslét, és kavargatva felmelegítjük. Addig főzzük, amíg a szósz vastagab lesz (5-10 perc), ezután belekavarjuk a vajat, meg a citromlevet, és hagyjuk langyosra hűlni.

  • Habverővel világosra-habosra kavargatjuk.

  • A csokoládé szószhoz 1 dl vizet forralunk, majd belekavarva az apróra tördelt csokoládét, folyamatosan kavargatva, lassú tüzön felolvasztjuk. Belekavarjuk a kakaóport, levesszük a tűzről, és kihűtjük.

  • A kuglófot a kétféle szósszal óvatosan leöntjük. Egyszerre keveset öntsünk, így majd szépen lefolyik az oldalán. Megszórjuk dióval a tetejét.


Megj: Ne öntsük az összes szószt a süteményre, a maradékot kínáljuk tálaláskor a kuglóf szeletek mellé.

Nincsenek megjegyzések: