2016. október 13., csütörtök

Extra gyors teljes kiőrlésű kenyér


Ennél gyorsabban, egyszerűbben aligha lehet. Élesztő nem szükséges hozzá, így a dagasztás és a kelesztés kimard, visoznt a végeredmény egy nagyon jó ízű, és egészséges kenyér. Nem egy laza, puha bélzetű kenyérre kell számítani, mert ez sokkal tömörebb az átlagos kenyérnél.
A fűszerek variálhatók kedvünk szerint, a lényeg, hogy két-három félével ízesítsük, mert jót tesz neki.

Hozzávalók:
  • 50 dkg teljes kiőrélsű búzaliszt, 
  • 5 dkg napraforgómag (vagy tökmag), 
  • kb 4 dl sör, 
  • 1 evőkanál só, 
  • 1 tasak (10 g) sütőpor, 
  • 4 teáskanál vegyes fűszer: zúzott koriandermag, bazsalikom, oregánó
Elkészítése:
  • A lisztet egy tálba szitáljuk, majd összekavarjuk a napraforgómaggal, a sóval, a fűszerrel, illetve a sütőporral.

  • Hozzáadjuk a sör nagy részét.

  • Alaposan összegyúrjuk, és itt szükség szerint tovább adagoljuk a sört, amíg a tészta szépen összeáll.

  • Egy sütőpapírral bélelt kalácsformába nyomkodjuk, a tetejét pedig néhány helyen bevagdossuk egy nagyon éles késsel, vagy zsilett pengével.

  • Először 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 160 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

  • Miután kihűlt, szeletelhetjük.

Nincsenek megjegyzések: