2016. augusztus 15., hétfő

Fűszeres sült karaj szőlős lilakáposztával


Picit ősziesre sikerült ez az étel, de egytáltalán nem bánom, mert nagyon finom! Talán a legfinomabb párolt káposzta, amit kóstoltam, egysezrűen tökéletes az ízesítése. Remélem ugyanígy ízlik majd annak is, aki kipróbálja :)

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 6 szelet csont nélküli seréskaraj
  • 5 borókabogyó
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál koriander mag
  • 1 evőkanál egész fehérbors
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • néhány kakukkfű ág


A párolt káposztához: 

  • 1 kisebb fej lilakáposzta
  • 10 dkg kékszőlő
  • 2 lilahagyma
  • 10 borókabogyó
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • A káposzta külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk, a torzsáját kivágjuk. Lefejtjük a leveleket, a hagymát pedig meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. 
  • 4 dl vizet összekavarunk ételízesítővel, cukorral, balzsamecettel, keményítővel, borókabogyóval, sóval, és borssal, majd a káposztával alaposan összeforgatjuk. 
  • Egy sütésálló tálba öntjük, lefedjük (vagy alufóliával letakarjuk), és 200 fokos sütőben 50-60 percig pároljuk. A fóliát eltávolítjuk, rászórjuk a megmosott szőlőt, és további 10 percig pároljuk. 
  • Egy mozsárban összezúzzuk a koriandert, a borókabogyót, meg a borsot (mozsár hiányában fólia alatt, húsklopfolóval zúzzuk szét). 
  • A húst megsózzuk, ezzel a fűszerkeverékkel alaposan megszórjuk, és forró olajon néhány perc alatt pirosra sütjük. 
  • A végén kakukkfűvel megszórjuk, majd szőlős párolt lilakáposztával tálaljuk

Nincsenek megjegyzések: