2016. augusztus 11., csütörtök

A legjobb pácok grillezéshez


Egy alkalommal, amikor az erdőn voltunk barátainkkal, sokféle finomságot grilleztünk. Már itthon előkészítettem a pácokat másnapra, így ki-ki a maga kedvére választhatott a négyféle közül. Szerintem mindenik nagyon finom, és különleges volt, de mindenkinek megvolt a maga kedvence :)

Narancs-mustár pác

Hozzávalók kb 1 kg húshoz, vagy halhoz: 1 narancs leve és reszelt héja, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál morzsolt kakukkfű, 1 teáskanál köménymag, 1 cikk fokhagyma, 0,5 teáskanál mustármag, csipetnyi só.
Elkészítése: Egy mozsárban durva porrá zúzzuk a mustármagot, majd hozzáadjuk a fokhagymát, szétnyomkodjuk. Ezután az összes hozzávalóval alaposan összezúzzuk, az lajat a végén kavarjuk hozzá. A húst (pl csirkemell, vagy comb, sertéskaraj, lazacfilé) egy nagy tálban a narancsos páccal kézzel alaposan összedolgozzuk, és legalább 12 órára hűvös helyen tároljuk.

Kókuszos-citromos pác

Hozzávalók kb 1 kg húshoz, vagy halhoz: 2 dl kókusztej, 15 dkg natúr joghurt, 8 dkg kókuszreszelék, 1 citrom vagy zöld citrom (lime), 5 szegfűszeg, 1 evőkanál kurkuma, 1 teáskanál ánizsmag, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt kardamom, 0,5 teáskanál őrölt kömény, 0,5 teáskanál, só.
Elkészítése: A kókuszreszeléket egy késes aprítóban porrá aprítjuk. Egy tálban összekavarjuk a kókusztejjel, a citrom levével, illetve reszelt héjával, majd a joghurtot is hozzáadjuk. Egy mozsárban összetörjük az ánizsmagot, meg a szegfűszeget. és a többi fűszerrel, meg egy pici sóval együtt a páchoz kavarjuk.

Fokhagymás-bazsalikomos pác

Hozzávalók kb 1 kg húshoz, zöldséghez, vagy grillsajthoz: 3 evőkanál bazsalikomlevél, 4 dkg kapribogyó, 1 cikk fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, só, őrölt bors.
Elkészítése: A fokhagymát meghámozzuk, darabokra vágjuk, a bazsalikomot megmossuk. A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk és borsozzuk. A húst, zöldséget, vagy grillsajtot a páccal összekavarjuk, és legalűbb 3-4 órát pácoljuk.
Tipp: Használhatjuk borjú- és sertéshús, csirkemell, cukkini, padlizsán, halloumi- vagy fetasajt grillezéséhez.

Sörös pác

Hozzávalók kb 1 kg húshoz: 1 dl barnasör, 7 dkg frissen reszelt torma, 1 vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 6 babérlevél, 3 evőkanál ketchup, 3 evőkanál juharszirup (helyette 2 evőkanál méz), 1 evőkanál mustár, só.
Elkészítése: A hagymát, meg a fokhagymát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Összekavarjuk a hagymát, meg a fokhagymát tormával, sörrel, ketchuppal, juharsziruppal,és babérlevéllel. Picit sózzuk, majd ahússal összekavarjuk, és 12 órán át hűvös helyen pácoljuk.
Tipp: A leginkább sertéshúsokhoz, vadhúsokhoz illik.

Nincsenek megjegyzések: