2016. július 19., kedd

Mákhabos málnaszelet (sütés nélkül)


Sütés nélkül készíthető, gyümölcsös-habos sütemény, inkább időigényes, mint nehéz. Ám megéri, hiszen nagyon ízletes, és némiképp alakbarát kategória.
Természetesen saját termesztésű málnából ;)

Hozzávalók:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű keksz 
  • 20 dkg málna
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg (nyírfa)cukor
  • 5 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 5 dkg őrölt mák
  • 5 dl tej
  • 4 dl habtejszín
  • 2 tasak zselatinpor (20 g)
  • 1 tasak bourbon-vaníliacukor
A tetejére: 

  • 50 dkg málna
  • (nyírfa)porcukor
Elkészítése: 

  • Egy 25x27 cm-es tortakeretet sütőpapírral kibélelünk.
  • A vajat egy edényben a csokoládéval felolvasztjuk.
  • Késes aprítóval a kekszet morzsásra aprítjuk, a felét kivesszük, félretesszük. A maradék keszmorzsát a vajas csokoládéval összekavarjuk, és a tortaforma aljára nyomkodjuk, egyenletesen.
  • A krémhez 2 dl tejet a mákkal felfőzzük, félretesszük.
  • A maradék tejben (3 dl) a vaníliát, a cukrot, illetve a zselatinport elkeverjük, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (nem szabad forralni!). Két részre osztjuk.
  • A málnát összeturmixoljuk, és a zselatinos tej felét (kb 1,5 dl) belekavarjuk. A másik felét a mákos tekbe kavarjuk. Mindkét krémet hűtőszekrénybe helyezzük addig, amíg annyira dermed, hogy már nem folyós.
  • Kemény habbá verjük a tejszínt, és a felét a mákos krémbe kavarjuk óvatosan. Elsimítjuk a csokoládés keksz-alapon, rászórjuk a félretett kekszmorzsát, végül pedig a maradék tejszínnel elkevert málnakrémet rákenjük.
  • Leglább 6 órára hűtőszekrénybe helyezzük dermedni, majd málnával, és porcukorral megszórjuk. Szeletekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: