2016. július 21., csütörtök

Gombakrémleves mediterrán pogácsával





Hozzávalók:

  • 15 dkg barna csiperkegomba
  • 15 dkg vargánya (medvegomba)
  • 15 dkg rókagomba
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 oregánó ág
  • 4 zsályalevél
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • kevés petezselyemzöld a tálaláshoz
  • só, őrölt bors
A pogácsához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 3 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 dkg aszalt paradicsom apróra vágva
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 fekete olívabogyó apróra vágva
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 0,5 teáskanál só

Elkészítése:

  • 3 evőkanálnyi olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadva a kockára vágott zöldségeket, kevés ideig együtt pirítjuk.
  • Felöntjük kb 2 dl vízzel, és addig pároljuk, amíg a víz elfő. Ekkor hozzáadjuk a megmosott, szeletekre vágott vegyes gombát, a zsályát, és az oregánót. Felöntjük kb 1 liter ételízesítős vízzel, és néhny perc alatt puhára főzzük. Néhány darab gombát félreteszünk a tálaláshoz, a fűszerágat kiszedjük, és a levest összeturmixoljuk. Főzőtejszínnel gazdagítjuk, újraforraljuk, és h szükséges, sózzuk.
  • A pogácsához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb kerek formával kiszaggatjuk, és sótőpapíro tepsire téve, 200 fokos sütőben, kb 15 perc alatt megsütjük.
  • A félretett gombát a maradék olajon, egy serpenyőben megpirítjuk, majd tálaláskor a leves tetejére adagoljuk. Némi olvasztott vajjal meglcosoljuk, megszórjuk friss petrezselyemzölddel, és őrölt borssal. 

Nincsenek megjegyzések: