2016. július 22., péntek

Fűszerolajas gombás minipizza



Nagyon szeretem a zöldfűszereket, nálam az étel "lelkét" jelenti :) Igyekszem ezért a legtöbb fűszert megtermeszteni, s kihasználni ilyenkor, mert friss fűszerrel az étel fényévekkel finomabb tud lenni. A rukkola is saját termés, erős, intenzív íze van.
Szóval ez egy erőteljes ízvilágú, jó aromás pizza, helyi friss alapanyagokból. Hiszen az olaszoké is attól olyan finom :)


Hozzávalók a tésztához: 

  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 15 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • kb 2,5 dl víz

A feltéthez: 

  • 25 dkg mozarella
  • 15 dkg barna csiperkegomba
  • 4 dkg parmezán sajt
  • 1 marék rukkola saláta
  • 3-3 teáskanál oregánó és bazsalikom


A fűszerolajhoz: 

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1-1 teáskanál oregánó és bazsalikom apróra vágva
  • 2 cikk fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítése: 

  • A tésztához valókat összegyúrjuk, majd rugalmas tésztává dagasztjuk (ha szükséges, adhatunk még vizet hozzá). Dagasztógépet is használhatunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelni hagyjuk. Amikor a duplájára nőtt, átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. 
  • A fűszerolajhoz valókat összekavarjuk, a gombát, meg a mozarellát vékony szeletekre vágjuk. 
  • Két tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tásztadarabokat kör alakúra kinyújtjuk (10 cm átmérőjű), és tepsire helyezzük. Meglocsoljuk fűszreolajjal, kirakjuk gombával, mozarellával, és ismét olajjal meglocsoljuk.
  • 10-12 perc alatt megsütjük, a sütésidő felénél pedig a két tepsit megcseréljük. 
  • Tálaláskor megszórjuk rukkolával, fűszerekkel, és meglocsoljuk némi fűszerolajjal.
Néhány fűszerem idén:

Bazsalikom

Tárkony

Zsálya

Oregánó

Citromfű

Snidling

Léstyán

Kapor

Fodros petrezselyem


Csombor

Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések: