2016. június 14., kedd

Erdei gyümölcsös piskótatorta


Az ehhez hasonló desszertek, sütemények, nagyon közkedveltek a mi családunkban. Készíteni sem rossz, mert hamar megvan, és nem kell sütni. Mivel nyáron, ősszel mindig gondoskodom róla, hogy elegendő gyümölcs kerüljön a fagyasztóba, így egész évben van amihez nyúlni. Fagyasztóban megmaradt gyümölcsökből készült, de most már készülhet frissből is.

Hozzávalók: 
  • 50 dkg vegyes erdei gyümölcs (szeder, áfonya, málna) 
  • 50 dkg krémsajt (mascarpone)
  • 50 dkg natúr joghurt
  • 40 dkg babapiskóta
  • 5 dl habtejszín
  • 15-20 dkg cukor
  • 3 dl hideg kávé
  • 3 tasak zselatinpor (21 g)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • a díszítéshez: néhány szem áfonya és málna, citromfűlevél



Elkészítése: 

  • A joghurtot kikavarjuk krémsajttal, a vaníliával, meg a cukorral, 1 dl-t kiveszünk belőle egy kis edénykébe, és a zselatinnal összekavarjuk. Lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük (forralni nem szabad!), majd a joghurthoz kavarjuk. 
  • A gyümölcsöt megmossuk, majd összeturmixoljuk, és ezt is a krémhez kavarjuk. 
  • A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán a krémbe forgatjuk. 
  • Egy tortaforma karimáját (26 cm) egy nagy tálra állítjuk. 
  • A babapiskótát kávéba ártogatjuk, és a formába sorakoztatjuk, egymás mellé. Ahol nem talál a formába, ott darabokra tört piskótával pótoljuk. A krém harmadát rásimítjuk, és újabb, kávéba mártott piskótasort rakunk, ezúttal minden második sorba. Befedjük, krémmel, majd újabb réteg piskóta következik úgy, hogy az előző réteggel éppen ellentétes sorba kerüljön. 
  • Befedjük a maradék krémmel, majd gyümölcsdarabokkal, citromfűvel tetszés szerint díszítjük. 
  • Legalább 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hgy a zselatin megkössön, ezután szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: