2016. május 28., szombat

Mexikói calzone (töltött pizza)


A pizzát nálunk a családban mindenki szereti, ha minden nap készítenék, akkor is elfogyna szerintem. No de ritkán sütök, tekintettel az egészségünkre , ezért még nagyobb öröm, ha van :)


Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához: 

  • 45 dkg kenyérliszt
  • 2, 7 dl lanygos víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor 
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • oregánó
  • őrölt bors
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez: 

  • 40 dkg mexikói zöldségkeverék: kukorica, vörösbab, paprika, sárgarépa (konzerv)
  • 20 dkg paradicsom
  • 20 dkg reszelt sajt (gouda)
  • 10 dkg sütni való kolbász
  • 1 hagyma
  • maréknyi bazsalikomlevél
  • olaj a sütéshez
  • só, őrölt bors, csilipehely

Elkészítése: 

  • A tésztához valókat egy tálban összegyúrjuk (az élesztőt nem szükséges felfuttatni), kézzel, vagy dagasztógéppel alaposan megdagasztjuk. Konyharuhával letakarva, 1 órán át kelni hagyjuk. 
  • Közben elkészítjük a tölteléket: a kolbászt apróra vágjuk, és egy serpenyőben pirítani kezdjük, Hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, meg a paradicsomot. Kavargatva kb 5 percig pároljuk, majd a tűzről levesszük. 
  • A konzerv levét löntjük, a zöldségeket leöblítjük, majd az apróra vágott bazsalikommal együtt a kolbászos alaphoz kavarjuk. Sóval, borssal, csilivel ízesítjük, és a ragut hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a sajtot belekavarjuk, és négy részre osztjuk. 
  • A tésztát átgyúrjuk, négy egyenlő részre osztjuk, és lisztes felületen, egyenként kb félujjnyi vastag kör alakúra nyújtjuk. A széleit megkenjük vízzel, a közepére pedig mexikói ragut helyezünk. Sajttal megszórjuk, majd félbehajtjuk, a széleit pedig egy villával alaposan megnyomkodjuk. 
  • Sütőpapíros tepsire téve, 15 percig kelesztjük, végül pedig 220 fokos sütőben, kb 20 perc alatt pirosra sütjük.


Tipp: Fogyasztáskor igazán pikánssá tehetjük egy kis hideg csilis tejföllel.

Nincsenek megjegyzések: