2016. május 23., hétfő

Fűszeralmás-kefíres cobbler, vaníliafagyival


A cobbler tulajdonképpen egy amerikai édesség, roppanós kekszréteg alatt különféle gyümölcsök, amolyan kanalas édesség. A morzsasütemény rokona, de a tésztája lágyabb, ragacsosabb, ezért kanállal szaggatjuk a gyümölcsréteg tetejére. Kedvünk szerint sokféleképpen állíthatjuk össze a gyümölcsöket, meg a fűszerezést is, és a tálalásnak is csak a képzeletünk szab határt. Gyors kategória, vendégvéréshoz is ideális.

Hozzávalók:

  • 2-3 kemény, savanykás alma
  • 15 dkg barnacukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 60 ml kefír (plusz egy kevés a tálaláshoz)
  • 4 szegfűszeg
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 0,5 teáskanál szerecsendió
  • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet tengeri só
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • a tálaláshoz 2 dl vaníliás fagylalt, porcukor
Elkészítése:

  • Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kivágjuk, majd mindenik felet négy cikkre vágunk.
  • Egy tálban összeforgatjuk az almacikkeket citromlével, citromhéjjal, 2 dkg liszttel,  5 dkg cukorral, illetve a fűszerekkel.
  • Egy kerek tűzálló serpenyőt, vagy tálat kirakunk almával.
  • A tésztához kézzel összemorzsoljuk a maradék lisztet vajjal, cukorral, sütőporral, szódabikarbónával, majd összegyúrjuk kefírrel. Egy lágyabb, ragacsosabb masszát kell kapnunk.
  • Evőkanállal a fűszeres alma tetejére gombócokat szaggatunk, körbe, egymáshoz közel. A közepére is teszünk egy gombócot.
  • 180 fokos sütőben, kb 25 perc alatt pirosra sütjük.
  • Forrón, porcukorral megszórva, kefírrel meglocsolva tálaljuk, egy-egy gombóc vaníliafagyival.

Nincsenek megjegyzések: