2016. március 9., szerda

Reform diós rozskenyér


Bár a diót ízében nem nagyon érezni, a kenyér tápértéke mindenképp jóval magasabb a diónak köszönhetően. Nagyon ízletes, illatos, igazán jó bélzetű, nem túl tömör, egészséges házi kenyérke,
Itt a fotón még meleg, amikor felvágtam.

Hozzávalók:
  • 25 dkg kenyérliszt (650-es)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 12 dkg dióbél
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 1,5 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál sötét nádcukor
  • 10 g szárított élesztő
  • 3,2-3,3 dl víz

Elkészítése:

  1. A diót felaprítjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. A kétféle lisztet egy tálba mérjük, a többi hozzávalót is beletesszük.
  3. Összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, hólyagos lesz (a munkát dagasztógép is végezheti).
  4. Langyos helyen, konyharuhával letakarva, a tésztát a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
  5. Ezután enyhén lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, gömbölyűre formázzuk.
  6. A tetejét zsilett pengével tetszés szerint bevagdossuk (én kockásra mintáztam).
  7. További 20 percig kelni hagyjuk, amíg a kenyér a duplájára nő.
  8. 180 fokos sütőben, 35 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: