2015. december 10., csütörtök

Narancsos trüffeltorta


A legfinomabb, legcsokisabb csokitorta :) Most úgy tartotta kedvem, hogy nem kerek tortának készítettem, mert ilyen téglalapokra szerettem volna felvágni. Kapott egy kis narancsos ízesítést is.
Könnyen elkészíthető, és brutálisan finom!

Hozzávalók: 

  • 30 dkg jó minőségű étcsokoládé 
  • 30 dkg jó minőségű vaj 
  • 5 tojás 
  • 5 evőkanál cukor 
  • 15 dkg liszt


 A narancsos trüffelkrémhez: 

  • 5 dl habtejszín
  • 40 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 2 narancs reszelt héja


A díszítéshez: 

  • 1 narancs 
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • csokoládéreszelék

Elkészítése:
  • Először elkészítjük a krémet, mert hűtési időre van szükség. Ehhez a tejszínt egy edényben, a narancs reszelt héjával együtt felmelegítjük. Hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét, és lassú tüzön addig kavargatjuk, amíg a csokoládé felolvad. Miután kihűlt, néhány órára (vagy egy éjszakára) hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  • Elkészítjük a tésztát: a csokoládét darabokra tördeljük, egy tálba helyezzük, és hozzáadjuk a kockára vágott vajat. Egy edénybe vizet töltünk, felforraljuk, majd ráhelyezzük a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a vaj a csokoládéval szépen összeolvad. Ekkor a tűzről levesszük, félretesszük.
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • Az egész tojásokat mixerrel addig habosítjuk, amíg a massza kifehéredik, térfogata megnő (3-5 perc). A vége felé a cukorral habosítjuk tovább, ezzel fejezzük be a műveletet.
  • A lisztet fakanállal, óvatosan beleforgatjuk, az olvasztott csokoládét szintén.
  • Egy kis méretű, téglalap alakú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a csokoládés tésztát egyenletesen belesimítjuk.
  • Ezután előmelegített sütőben, kb 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő változhat a sütőtől, vagy a tepsi méretétől függően, de fontos, hogy a tésztát ne süssük túl, hogy a belseje maradjon szaftos (végezzünk tűpróbát).
  • Közben a díszítésre szánt narancs héját zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk. Ha marad rajta fehér rész, azt gondosan vágjuk le egy késsel. A cukrot egy edényben vízzel felforraljuk, majd beledobjuk a narancshéjat, és 10-15 percig főzzük, amíg sűrű szirup lesz belőle, a narancshéj pedig áttetsző. Ekkor kiszedjük a sziurpból, és sütőpapíron hagyjuk megszáradni (ez a kandírozott narancshéj).
  • A megsült és kihűlt tésztát két lapra vágjuk, és kissé meglocsoljuk a narancsos sziruppal.
  • A megdermedt trüffelkrémet mixerrel habosra kavarjuk, majd a háromnegyed részét rásimítjuk a tésztalapra. Befedjük a másik tésztalappal, majd kívül bevonjuk a maradék krémmel.
  • Csokoládéforgáccsal, és kandírozott narancshéjjal díszítjük, majd szeletekre vágjuk.
Tipp: A csokoládét mikróban is felolvaszthatjuk a vajjal. Ehhez mindkét alapanyagot egy mikrózható tálba helyezzük, majd a mikrót bekapcsoljuk, és néhány másodpercenként a tálat kivesszük, megkavarjuk, majd újra visszatesszük olvadni (erre azért van szükség, mert ha túl sokáig melegítjük a csokoládét, összeugrik). Addig ismételjük, amíg szép egynemű masszát kapunk.


Nincsenek megjegyzések: