2015. december 24., csütörtök

Aranygaluska



Egyik kedvenc kalácsunk, mégis nagyon ritkán esszük, mert sosem jut eszembe, hogy elkészítsem. Pedig ha naponta készíteném, akkor sem lenne elég :)
Reggelire a legfinomabb, langyosan, forró kakaóval, tejjel.

Hozzávalók: 


  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 2,5 dl langyos tej 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipetnyi só

A locsoláshoz és szóráshoz: 

  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg őrölt dió 
  • 6 evőkanál cukor
  • a forma kikenéséhez: diónyi vaj, kevés liszt


Elkészítése: 

  • 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk. Ha szárított élesztőt használunk, nem szükséges felfuttatni.
  • A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, meg a többi hozzávalót, a vaj kivételével. Alaposan összegyúrjuk, addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, a vajat a dagasztás végén dolgozzuk bele (dagasztógép is végezheti a munkát). 
  • A tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • Ezután egy kanalat olvasztott vajban mártunk, és ezzel tésztadarabokat (galuskákat) szaggatunk, melyeket szorosan egymás mellé lerakunk egy vajjal és liszttel kikent lábasba, vagy kuglófformába. Meglocsoljuk vajjal, megszórjuk cukros dióval, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. 
  • Miután a duplájára kelesztettük, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük, majd a formából kiborítjuk. 
  • Fogyasztáskor kézzel darabokat törünk belőle.

Nincsenek megjegyzések: