Egyik kedvenc kalácsunk, mégis nagyon ritkán esszük, mert sosem jut eszembe, hogy elkészítsem. Pedig ha naponta készíteném, akkor sem lenne elég :)
Reggelire a legfinomabb, langyosan, forró kakaóval, tejjel.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 8 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 2,5 dl langyos tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- csipetnyi só
A locsoláshoz és
szóráshoz:
- 8 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg őrölt dió
- 6 evőkanál cukor
- a forma kikenéséhez: diónyi vaj, kevés liszt
Elkészítése:
- 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk. Ha szárított élesztőt használunk, nem szükséges felfuttatni.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, meg a többi hozzávalót, a vaj kivételével. Alaposan összegyúrjuk, addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, a vajat a dagasztás végén dolgozzuk bele (dagasztógép is végezheti a munkát).
- A tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Ezután egy kanalat olvasztott vajban mártunk, és ezzel tésztadarabokat (galuskákat) szaggatunk, melyeket szorosan egymás mellé lerakunk egy vajjal és liszttel kikent lábasba, vagy kuglófformába. Meglocsoljuk vajjal, megszórjuk cukros dióval, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy.
- Miután a duplájára kelesztettük, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük, majd a formából kiborítjuk.
- Fogyasztáskor kézzel darabokat törünk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése