2015. november 6., péntek

Vaníliás tejpuding (panna cotta) mákos ostyával


Gyors poharas desszert, a mákos ostya pedig egy kis extra ropogtatnivaló mellé.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 5 dl habtejszín 
  • 3 dl tej 
  • 1 citrom 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • 1 tasak zselatinpor (10 g) 
  • néhány szelet ananász (konzerv)


A mákos ostyához: 

  • 5 dkg cukor 
  • 3,5 dkg liszt 
  • 3 dkg puha vaj 
  • 1 tojássárgája 
  • 2 teáskanál mák (őröletlen)


Elkészítése: 

  • Egy edényben összekavarjuk a tejszínt, meg a tejet, 1 dl-t kiveszünk, elkeverjük benne a zselatint. A többit a citrom héjával (zöldséghámozóval vékonyan hámozzuk le) felforraljuk, majd amikor langyosra hűlt, a citromhéjat kiszedjük. A zselatint felmelegítjük, majd a langyos tejszínhez kavarva, újramelegítjük (forralni nem szabad). 
  • Ezután desszertes poharakba adagoljuk, és néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megszilárdul. 
  • Az ostyához valókat egy tálban összekavarjuk, majd fóliával letakarva, legalább fél órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi adagokat teszünk, és nedves kanál hátával kör alakúra simítjuk, papírvékonyságúra (kb 8 cm-es átmérőjű). 
  • 180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük, amíg a széle megpirul. 
  • A tepsiből kivéve, még melegen egy henger alakú eszközre hajlítjuk (pl alufólia tekercs, sodrófa), hűlni hagyjuk. 
  • A desszert tetejére ananász darabokat helyezünk, mellé pedig mákos ostyát kínálunk.

1 megjegyzés:

Roza írta...

Edó, nagyon étvágygerjesztő a poharas krémed!:)
Gondolom, nem csak a gyerekeknek ízlett!:)