2015. november 24., kedd

Citromos-mandulás tortácska


Aki a citromos süteményeket kedveli, annak kötelező darab!

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 15 dkg liszt (plusz egy kevés a nyújtáshoz)
  •  6 dkg vaj (plusz egy kevés a formák kikenéséhez) 
  • 4 dkg cukor 
  • 1 tojássárgája


A mandulás-citromos masszához: 

  • 3 kisebb citrom 
  • 11 dkg cukor 
  • 10 dkg őrölt mandula 
  • 2 tojás 
  • 1 tojásfehérje 
  • 2 dkg szeletelt mandula

Elkészítése: 

  • 4 kicsi kerek piteformát vékonyan kikenünk vajjal. 
  •  A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva, legalább 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
  • Ezután négy egyenlő részre osztjuk, egyenként kör alakúra nyújtjuk (a formánál nagyobbra), és kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. 
  • Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
  • Az őrölt mandulát kikavarjuk 5 dkg cukorral, 1 citrom reszelt héjával, 0,5 dl citromlével, illetve 1 tojásfehérjével. A formákba adagoljuk. 
  • A maradék cukrot (6 dkg) kikavarjuk a maradék 2 citrom reszelt héjával, 1,5 dl citromlével, és az egész tojásokkal. 
  • A citromos masszát a mandulás krém tetejére simítjuk, és szeletelt mandulával megszórjuk. Ezután 
  • Kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd miután kihűlt, a formából kiborítjuk, és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: