2015. november 8., vasárnap

Amarántos zsemle


Az amaránt sógornőm kertjében termett. Én először zsemlében próbáltam ki, a szokásos olajos magvak helyett (lenmag, szezám, stb). Egészséges, sok rostot tartalmazó, finom házi zsemle született.

Hozzávalók (10 darabhoz):

  • 40 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 20 dkg kenyérliszt
  • 4,3 dl víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál amaránt mag
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál méz vagy nádcukor
  • 10 g szárított élesztő
Elkészítése: 
  • Összekavarjuk a kétféle lisztet sóval, élesztővel, 2 evőkanál amaránttal, majd olajat, mézet, és vizet hozzáadva, tésztává gyúrjuk.
  • A tésztát addig dagasztjuk, amíg rugalmas lesz, majd konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni (1-1,5 óra). A dagasztást dagasztógép, vagy kenyérsütő is végezheti.
  • Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk (kb 10 dkg-ás darabokra).
  • Egyenként zsemlévé formázzuk, a tetejét x alakban zsilettpengével, vagy nagyon éles késsel bevágjuk. Sütőpapíros tepsire téve, további 20-30 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  • A zsemlék tetejét vízzel lekenjük, amaránttal megszórjuk, és kb 25 perc alatt ropogósra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: