2015. október 29., csütörtök

Narancsos csirkecomb frissítő karfiolos rizzsel


Harmónikus, kifinomult, frissítő ízek kavalkádja ez az étel. Nagyon szerettük, annál is inkább, mivel nagyon kedves barátaink társaságában fogyasztottuk el.

Hozzávalók: 

  • 50 dkg alsó csirkecomb
  • 1 kg karfiol,
  • 15 dkg barnarizs 
  • 2 narancs 
  • 3 kisebb lilahagyma 
  • 1 citrom 
  • 3 cikk fokhagyma 
  • 1-1 marék menta és petrezselyemlevél 
  • 2 dl olívaolaj 
  • 30 ml vörösbor ecet 


Elkészítése: 

  • A sütőt előmelegítjük 220 fokra. 
  • Megmossuk, rózsáira szedjük a karfiolt, és egy alufóliával bélelet tepsire szórjuk. Összeforgatjuk 70 ml olajjal, 2 cikk hámozott, apróra vágott fokhagymával, a citrom reszelt héjával, illetve a fél citrom kifacsart levével. Ízlés szerint sózzuk, majd 35-40 percig sütjük, amíg a zöldség megpuhul. Ezután hűlni hagyjuk. 
  • A rizset háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben kb 45 perc alatt megfőzzük. 
  • Miközben fő a rizs, megmossuk, és szárazra töröljük a húst. Megsózzuk, 40 ml olajjal meglocsoljuk, és alufóliával bélelt tepsire téve, 30-40 perc alatt megsütjük. 
  • Apróra vágjuk a zöldfűszereket, majd a karfiollal együtt a rizshez kavarjuk, megsózzuk. 
  • Meghámozzuk és szeletekre vágjuk a hagymát. 
  • A narancs héját vastagon levágjuk, hogy a fehér részt eltávolítsuk, és kivágjuk a cikkeket (kifilézzük). 
  • A maradék olajat serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát 5-6 percig kavargatva pirítjuk, majd belekavarjuk a narancsot , és a maradék apróra vágott fokhagymát. A tűzről levesszük, meglocsoljuk borecettel, és ízlés szerint citromlével. 
  • A mártás felét a rizshez kavarjuk, a maradékot pedig a húsra kanalazzuk.


Nincsenek megjegyzések: