2015. augusztus 27., csütörtök

Póréhagymás krumplipüré áfonyás fasírtgolyóval, hagymás szósszal


A hagyományos fasírt-krumplipüré párost izgalmasabbá tehetjük egy kis rafinériával. A gyerekek ebben a változatban is nagyon szívesen fogyasztják, és mi is szeretjük. Érdemes a húst épen megvásárolni (combot például), majd otthon ledarálni, így legalább biztos, hogy tiszta hús kerül az ételbe.

Hozzávalók (4 személyre):

A krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli 
  • 2 szál póréhagyma
  • 10 dkg vaj 
  • 2 dl tej 
  • 1 teáskanál só 
  • csipetnyi őrölt szerecsendió 
  • só, őrölt bors


A fasírtgolyóhoz: 

  • 60 dkg darált sertéshús 
  • 2-3 szelet szikkadt kenyér 
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya 
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tojás 
  • 2 dl forró tej 
  • 0,5 l olaj a sütéshez 
  • só, őrölt bors 


A hagymás szószhoz: 

  • 2 nagyobb lilahagyma 
  • 2 dl zöldség alaplé 
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőknál szójaszósz 
  • 2 evőkanál vaj 
  • 1 evőkanál liszt
  • só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • A póréhagyma fehér részét levágjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. 
  • Egy kisebb fazékban, 2 dkg vajat hevítünk, majd a hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt puhára főzzük. 
  • Közben a fasírthoz a kenyeret darabokra tépjük, és egy tálikóban, forró tejbe beáztatjuk. 
  • Az áfonyát apróra vagdaljuk. 
  • Egy serpenyőben, kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát. 
  • A darált húst összekavarjuk az egész tojásokkal, az áfonyával, a párolt hagymával, meg a kinyomkodott kenyérrel. Sóval, borssal ízesítjük, kézzel összegyúrjuk, és kisebb golyókat formálunk a masszából. 
  • Serpenyőben olajat hevítünk, és a húsgolyókat szép pirosra sütjük, egyszerre annyit, amennyi az edényben elfér. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük. 
  • A szószhoz vajon szeletekre vágott lilahagymát párolunk. Megszórjuk liszttel, kavargatva pirítjuk egy keveset, majd felöntjük alaplével, tejszínnel, illetve szójaszósszal. Jól kiforraljuk, majd sózzuk és borsozzuk. 
  • A fasírtgolyót krumplipürével, hagymás szósszal kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések: