A hagyományos fasírt-krumplipüré párost izgalmasabbá tehetjük egy kis rafinériával. A gyerekek ebben a változatban is nagyon szívesen fogyasztják, és mi is szeretjük. Érdemes a húst épen megvásárolni (combot például), majd otthon ledarálni, így legalább biztos, hogy tiszta hús kerül az ételbe.
Hozzávalók (4 személyre):
A krumplipüréhez:
A fasírtgolyóhoz:
A hagymás szószhoz:
A krumplipüréhez:
- 1 kg krumpli
- 2 szál póréhagyma
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 teáskanál só
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- só, őrölt bors
A fasírtgolyóhoz:
- 60 dkg darált sertéshús
- 2-3 szelet szikkadt kenyér
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 1 vöröshagyma
- 2 tojás
- 2 dl forró tej
- 0,5 l olaj a sütéshez
- só, őrölt bors
A hagymás szószhoz:
- 2 nagyobb lilahagyma
- 2 dl zöldség alaplé
- 1 dl főzőtejszín
- 2 evőknál szójaszósz
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A póréhagyma fehér részét levágjuk, megmossuk, és karikára vágjuk.
- Egy kisebb fazékban, 2 dkg vajat hevítünk, majd a hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt puhára főzzük.
- Közben a fasírthoz a kenyeret darabokra tépjük, és egy tálikóban, forró tejbe beáztatjuk.
- Az áfonyát apróra vagdaljuk.
- Egy serpenyőben, kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát.
- A darált húst összekavarjuk az egész tojásokkal, az áfonyával, a párolt hagymával, meg a kinyomkodott kenyérrel. Sóval, borssal ízesítjük, kézzel összegyúrjuk, és kisebb golyókat formálunk a masszából.
- Serpenyőben olajat hevítünk, és a húsgolyókat szép pirosra sütjük, egyszerre annyit, amennyi az edényben elfér. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük.
- A szószhoz vajon szeletekre vágott lilahagymát párolunk. Megszórjuk liszttel, kavargatva pirítjuk egy keveset, majd felöntjük alaplével, tejszínnel, illetve szójaszósszal. Jól kiforraljuk, majd sózzuk és borsozzuk.
- A fasírtgolyót krumplipürével, hagymás szósszal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése