2015. augusztus 13., csütörtök

Fokhagymás-fűszeres kenyér joghurtos mártogatóval


Isteni finom, ez a fokhagymás kenyér! Kívül ropogós, belül pihe-puha, illatos, ízletes, fantasztikus. Magára is rendkívüli élmény, de ezzel a mártogatóssal még inkább :)

Hozzávalók: 

  • 40 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg olvasztott kókuszzsír
  • 2,6 dl langyos tej 
  • 3 tojássárgája
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 2-3 evőkanál zöldfűszer: oregánó, petrezselyemzöld, majoránna, kakukkfű, zsálya
  • 2 teáskanál méz
  • 10 g szárított élesztő
  • 1,5 teáskanál só

A joghurtos mártogatóhoz: 

  • 1 kis doboz zsírszegény natúr joghurt
  • 10 dkg uborka
  • 1 teáskanál méz 
  • 1 teáskanál kaporzöld
  • citromlé
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • Egy nagy tálban összekavarjuk a lisztet sóval, élesztővel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, 10 dkg kókuszzsírt, mézet, tejet. Dagasztógéppel néhány perc alatt sima tésztává dagasztjuk, ezután konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni (30-60 perc). 
  • Egy tálikóban összekavarjuk az apróra vágott fűszereket, meg a reszelt fokhagymát a maradék kókuszzsírral. 
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságú téglalappá nyútjuk. Megkenjük a fűszeres keverékkel, és 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 
  • Egy kalácsformát alufóliával kibélelünk, felállítjuk függőlegesen, majd a tésztalapokat szorosan egymás mellé rakosgatjuk úgy, hogy minden lap között legyen egy fűszeres rész. Letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük. 
  • 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
  • Ezalatt a joghurtot összekavarjuk apróra vágott uborkával, kaporral, és tetszés szerint mézzel, citromlével, sóval, borssal ízesítjük. 
  • A megsült kenyérből kézzel szeleteket tépkedünk, majd a hideg mártogatóval fogyasztjuk.



Nincsenek megjegyzések: