Isteni finom, ez a fokhagymás kenyér! Kívül ropogós, belül pihe-puha, illatos, ízletes, fantasztikus. Magára is rendkívüli élmény, de ezzel a mártogatóssal még inkább :)
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 10 dkg kenyérliszt
- 20 dkg olvasztott kókuszzsír
- 2,6 dl langyos tej
- 3 tojássárgája
- 4-5 cikk fokhagyma
- 2-3 evőkanál zöldfűszer: oregánó, petrezselyemzöld, majoránna, kakukkfű, zsálya
- 2 teáskanál méz
- 10 g szárított élesztő
- 1,5 teáskanál só
A joghurtos mártogatóhoz:
- 1 kis doboz zsírszegény natúr joghurt
- 10 dkg uborka
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál kaporzöld
- citromlé
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- Egy nagy tálban összekavarjuk a lisztet sóval, élesztővel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, 10 dkg kókuszzsírt, mézet, tejet. Dagasztógéppel néhány perc alatt sima tésztává dagasztjuk, ezután konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni (30-60 perc).
- Egy tálikóban összekavarjuk az apróra vágott fűszereket, meg a reszelt fokhagymát a maradék kókuszzsírral.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságú téglalappá nyútjuk. Megkenjük a fűszeres keverékkel, és 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk.
- Egy kalácsformát alufóliával kibélelünk, felállítjuk függőlegesen, majd a tésztalapokat szorosan egymás mellé rakosgatjuk úgy, hogy minden lap között legyen egy fűszeres rész. Letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.
- 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
- Ezalatt a joghurtot összekavarjuk apróra vágott uborkával, kaporral, és tetszés szerint mézzel, citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
- A megsült kenyérből kézzel szeleteket tépkedünk, majd a hideg mártogatóval fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése