2015. július 1., szerda

Sonkás csirkemell finomfőzelékkel


Régi, hagyományos recept alapján készült ez az étel, nagyon finom, kiadós. Nem bonyolult elkészíteni, és időigényesnek sem mondható, viszont nem éppen az egészség megtestesítője :)

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 60 dkg csirkemell
  • 25 dkg vékonyra szelt füstölt sonka
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 0,5 l olaj
  • só, őrölt bors
A finomfőzelékhez:

  • 80 dkg vegyes gyökérzöldség kockára vágva: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, valamint zöldborsó
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • ételízesítő
  • kevés olaj
  • só, bors, cukor, citromlé (ízlés szerint)
Elkészítése:

  • A húst szeletekre vágjuk, majd enyhén kiklopfoljuk. Sóval és borssal megszórjuk, mindenik húsra egy-egy szelet sonkát helyezünk, felcsvarjuk, és fogvájóval megtűzzük.
  • A tekercseket először lisztbe, majd felvert tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük.
  • A főzelékhez a zöldségeket, a babérlevelet, meg az apróra vágott fokhagymát kevés olajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi.
  • Ételízesítőt, sót adunk hozzá, és néhány perc alatt készre pároljuk.
  • Egy serpenyőben vajat hevítünk, rászórjuk a lisztet, majd kavargatva világos színűre pirítjuk. Tejjel felöntjük, és lassú tüzön, kavargatva, sűrűre főzzük. 
  • A mártást a főzelékbe kavarjuk, majd ízesítjük cukorral, citromlével, őrölt borssal, és ha szükséges, még megsózzuk.

Nincsenek megjegyzések: