2015. július 9., csütörtök

Diós lepény


Ez egy féltve őrzött régi recept, még anyukám receptes füzetéből. Egyszerű, érdekes, és ízletes házi sütemény, nálunk gyorsan elfogyott :)

Hozzávalók: 
  • 23 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

A diós krémhez: 
  • 20 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál porcukor


A piskótához: 
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt 
  • 4 evőkanál cukor
  • csipetnyi szódabikarbóna


Elkészítése: 

  • A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
  • A tejet, a diót, meg a porcukrot néhány percig kavargatva főzzük, amíg sűrű lesz. 
  • A piskótához a tojássárgáját habosra kavarjuk a cukorral, majd belekavarjuk a lisztet meg a szódabikarbónát. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan a masszába forgatjuk. 
  • Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. Rásimítjuk a diós krémet, erre pedig a piskóta masszát. 
  • 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tűre nem ragad rá a tészta. 
  • A tepsiben hagyjuk amíg kihűl, utána kockára vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: