2015. június 6., szombat

Epres vaníliatorta


Eper és rebarbara ismét, elvégre most van szezon. Csak megsütjük, összerakjuk, kimegyünk a kertbe, majd élvezzük a családunkkal közösen elfogyasztott finomságot, és persze a napsütést :)
Más gyümölcs is kerülhet a tetejére, természetesen, barack például, vagy cseresznye, stb. Ki amit szeret.
Akár tepsiben is süthetjük, süteményként.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 37,5 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl kefír vagy író
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 teáskanél sütőpor
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd (vagy 1 teáskanál vanília aroma)
A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál tej
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)
A tetejére:
  • 25 dkg eper 
  • 12 dkg rebarbara
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál gin (elmaradhat)
  • 1 zöldcitrom 
  • 1 vaníliarúd
Elkészítése:

  • Hosszában kétfelé vágjuk a vaníliát, a magjait késsel kikaparjuk.
  • Mixerrel kikavarjuk a puha vajat a cukorral, a vaníliával, meg a fahéjjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, meg a tojássárgáját. A kefírt, meg a sütőporral elkevert lisztet belekavarjuk.
  • A masszát egy 22 cm-es kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután meghűlt, a formában hagyjuk kihűlni, majd kiemeljük, és két egyenlő lapra vágjuk.
  • Közben a rebarbarát meghámozzuk, 10 cm-es darabokra vágjuk, és zöldséghámozóval vékonyan felszeleteljük. A vaníliarúd magját kiakaparjuk. A zöldcitrom levét a cukorral, a ginnel, meg a vaníliával, 2,5 dl vízben felfőzzük. Hozzáadjuk a rebarbarát, és 1-2 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.
  • A krémhez kikavarjuk a krémsajtot a citromhéjjal, és a fél citrom levével. 
  • A tojássárgáját egy tálikóban, a cukorral gőz fölött 5-7 percig kavarjuk habverővel, amíg krémes lesz. Óvatosan a krémsajthoz kavarjuk.
  • A zselatint felmelegítjük a tejben, és ezt is a krémhez kavarjuk.
  • Az egyik tortalapot meglocsoljuk a rebarbara sziruppal, és a krém felét rákenjük. Beborítjuk a másik tortalappal, ezt is meglocsoljuk, és bekenjük a maradék krémmel.
  • Ezután a tortát 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük, majd eperrel, és a párolt rebarbarával a tetejét kirakjuk.

Nincsenek megjegyzések: