2015. május 11., hétfő

Sütőpapírban párolt pisztráng paprika mártással


A pisztráng csak frissen az igazi, és jól elkészítve. A fűszerezést nem szoktam túlbonyolítani, szerintem éppen elég hozzá némi citrom, fokhagyma, meg kerti zöldfűszer. Itt mindenki kedvére variálhat a fűszerek között, ahhoz mérten, hogy mi van kéznél, nálam most ezek voltak a kertben. A mártás ugyanaz, mint a húsgolyós ételnél, de mivel én fasírtot nem ettem, így a lányommal mi hallal fogyasztottuk. A friss saláta remek kiegészítője.

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 4 konyhakész friss pisztráng 
  • 2 citrom 
  • 8 cikk fokhagyma 
  • maréknyi citromfű és petrezselyemzöld 
  • só, frissen őrölt színes bors 
  • sütőpapír 

A paprika mártáshoz: 
  • 2 piros színű paprika 
  • 1 sárga színű paprika 
  • 1 csokor zöldhagyma (4-5 szál) 
  • 1 vöröshagyma 
  • 4 evőkanál olívaolaj 
  • 2 dl víz 
  • 0,5 dl zsírszegény főzőtejszín 
  • kevés citromlé 
  •  
A salátához: 
  • jégsaláta
  • sóska
  • laboda 
  • vegyes csíra 
  • extraszűz olívaolaj 
  • balzsamecet 
  • pici só

Elkészítése: 

  • A pisztrángot hideg vízzel leöblítjük, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük.
  • Egy jókora darab sütőpapírra fektetjük egymás mellé, és befűszerezzük: sóval, borssal bedörzsöljük, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel, rádobunk némi cikkekre vágott citromot, késsel szétzúzott fokhagymát, a belsejébe szintén teszünk, fűszereket szintén. 
  • Az így előkészített halat a papírba gondosan becsomagoljuk, és 200 fokos sütőben kb 45 perc alatt megpároljuk. 
  • Közben a mártáshoz egy serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, meg a kockára vágott paprikát (2 evőkanálnyi paprikát félreteszünk előtte). Vízzel felöntjük, és néhány perc alatt puhára főzzük. Ezután összeturmixoljuk, sóval és citromlével ízesítjük. 
  • A serpenyőben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a ferdén szeletekre vágott újhagymát, meg a félretett paprikát. Felöntjük a mártással, tejszínnel dúsítjuk, és összeforraljuk. Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval, citromlével. 
  • Friss zöldekből salátát készítünk: megmossuk a zöldségeket, darabokra tépkedjük egy tálba, picit sózzuk, majd olajjal, balzsamecettel, csírákkal ízesítjük.



Nincsenek megjegyzések: