A pisztráng csak frissen az igazi, és jól elkészítve. A fűszerezést nem szoktam túlbonyolítani, szerintem éppen elég hozzá némi citrom, fokhagyma, meg kerti zöldfűszer. Itt mindenki kedvére variálhat a fűszerek között, ahhoz mérten, hogy mi van kéznél, nálam most ezek voltak a kertben. A mártás ugyanaz, mint a húsgolyós ételnél, de mivel én fasírtot nem ettem, így a lányommal mi hallal fogyasztottuk. A friss saláta remek kiegészítője.
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 konyhakész friss pisztráng
- 2 citrom
- 8 cikk fokhagyma
- maréknyi citromfű és petrezselyemzöld
- só, frissen őrölt színes bors
- sütőpapír
A paprika
mártáshoz:
- 2 piros színű paprika
- 1 sárga színű paprika
- 1 csokor zöldhagyma (4-5 szál)
- 1 vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 dl víz
- 0,5 dl zsírszegény főzőtejszín
- kevés citromlé
- só
A salátához:
- jégsaláta
- sóska
- laboda
- vegyes csíra
- extraszűz olívaolaj
- balzsamecet
- pici só
Elkészítése:
- A pisztrángot hideg vízzel leöblítjük, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük.
- Egy jókora darab sütőpapírra fektetjük egymás mellé, és befűszerezzük: sóval, borssal bedörzsöljük, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel, rádobunk némi cikkekre vágott citromot, késsel szétzúzott fokhagymát, a belsejébe szintén teszünk, fűszereket szintén.
- Az így előkészített halat a papírba gondosan becsomagoljuk, és 200 fokos sütőben kb 45 perc alatt megpároljuk.
- Közben a mártáshoz egy serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, meg a kockára vágott paprikát (2 evőkanálnyi paprikát félreteszünk előtte). Vízzel felöntjük, és néhány perc alatt puhára főzzük. Ezután összeturmixoljuk, sóval és citromlével ízesítjük.
- A serpenyőben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a ferdén szeletekre vágott újhagymát, meg a félretett paprikát. Felöntjük a mártással, tejszínnel dúsítjuk, és összeforraljuk. Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval, citromlével.
- Friss zöldekből salátát készítünk: megmossuk a zöldségeket, darabokra tépkedjük egy tálba, picit sózzuk, majd olajjal, balzsamecettel, csírákkal ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése