2015. március 14., szombat

Mogyoróvajas banán joghurt karamell öntettel


Gyors desszert hétköznapokra. A gyerekek odavannak érte, hisz nagyon finom, hirtelen vendégek fogadásához is ideális.

Hozzávalók (6 személyre): 

  • 7 dl sűrű natúr joghurt 
  • 2 banán 
  • 7 dkg cukor (nyírfa)
  • kb fél kisebb citrom leve (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál mogyoróvaj 
  • fél citrom reszelt héja

A karamell öntethez: 

  • 9 dkg cukor 
  • 80 ml víz 

A tálaláshoz: 

  • 12 csokis töltött keksz (pl Oreo) 
  • 6 teáskanálnyi héj nélküli sós mogyoró

Elkészítése: 

  • Először elkészítjük az öntetet: egy kisebb edénykében, alacsony hőfokon, 4 dkg cukrot felolvasztunk, világos színűre karamellizáljuk. Felöntjük vízzel (óvatosan, mert a forró karamell éget!), majd hagyjuk, hogy a karamell felolvadjon. Belekavarjuk a maradék cukrot, felfőzzük, hogy felolvadjon. Félretesszük hűlni, ezalatt kissé besűrűsödik. 
  • Turmixgépbe teszünk 2 dl joghurtot, a szeletekre vágott, hámozott banánt, a cukrot, a mogyoróvajat, meg a citromhéjat, és egy kevés citromlét. 
  • Összeturmixoljuk, majd egy tálban összekavarjuk a maradék joghurttal. 
  • Ha szükséges, ízesíthetjük még cukorral, citromlével. 
  • Desszertes poharakba adagoljuk, rácsurgatunk karamellt, illetve kirakjuk darabokra tört keksszel, és mogyoróval.

Nincsenek megjegyzések: