2015. március 18., szerda

Halas, krémsajtos kosárka



Aki szereti a különlegesebb falnivalókat, annak ajánlom ezt az ételt. Nemcsak ünnepre, vagy vendégváráshoz ideális, hanem csak úgy, egyszerűen, hétköznapi kényeztetésnek is :)

Hozzávalók (12 darabhoz): 
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg jó minőségű vaj + egy kevés a formák kikenéséhez 
  • 3 dkg reszelt füstölt sajt
  • 1 tojássárgája
  • 1 csapott teáskanál só 
  • csipetnyi cukor 
  • 12 teáskanálnyi száraz hüvelyes (bab vagy lencse) 


A töltelékhez: 
  • 12,5 dkg füstölt hal 
  • 5 evőkanál krémsajt  
  • 4 retek 
  • 3 evőkanál kaviár 
  • 2 evőkanál  reszelt torma 
  • petrezselyemzöld 
  • só, frissen őrölt bors


Elkészítése: 

  • A tésztához valókat egy tálban összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, fél órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
  • Ezután a tésztát 2-3 mm-es vastagságúra kinyújtjuk, és 12 kört) 6 cm-es) kivágunk. 12 kisebb kerek sütőformát vajjal kikenünk, majd mindenikbe egy-egy tásztakört finoman belenyomkodunk. A tésztákra egy-egy darab sütőpapírt helyezünk, elosztjuk rajta a szárazbabot, és 200 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütjük. 
  • A sütőpapírt a babbal eltávolítjuk, és a tésztát óvatosan kiemeljük a formákból. 
  • Kikavarjuk a krémsajtot tormával, illetve sóval, borssal ízesítjük. Fél evőkanálnyi adagokat simítunk a kosárkákba, kirakjuk vékony szeletekre vágott retekkel, darabokra tépkedett haldarabokkal, és kaviárt helyezünk a tetejére. 
  • Petrezselyemzölddel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: