2015. március 31., kedd

Fehérbab leves fokhagymás paprika-szalámival


Általában az egyszerű leveseket kedvelem, melyekhez nem szükséges túl sok hozzávaló, mégis nagyon ízletesek, egészségesek.
Nálunk általában a krémleves a menő, rengeteg krémlevest készítek, mert sok-sok zöldséget tudok belecsempészni, s mivel főzni sem kell sokat, gyorsan, egyszerűen kész van. Ez a baleves most kivétel, mert a babot elő is kell főzni, szóval több időt vesz igénybe.
Szeretem a levesekhez adott izgalmas feltéteket, és most ez is egy ilyen leves, melynek a pikantériáját az a bizonyos szalámis feltét adja.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 20 kg szárazbab
  • 1 fej hagyma 
  • 10 cikk fokhagyma 
  • 1 szelet zellergyökér 
  • 1 babérlevél 
  • 12 szelet paprikás szalámi 
  • 1 bagett
  • 1 teáskanál pirospaprika 
  • 6 evőkanál olívaolaj 
  • 900 ml zöldségalaplé 
  • 1 dl főzőtejszín 
  • só, őrölt bors 
  • kevés citromlé
Elkészítése: 

  • A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. 
  • Másnap leszűrjük, felönjtük vízzel, majd a babérlevéllel, meg a zellerrel 1 órán át főzzük. Közben az elfövő vizet pótoljuk. 
  • Egy fazékban, 3 evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meg 2 cikk hámozott fokhagymát. A leszűrt babot hozzáadjuk, felöntjük alaplével, sózzuk és borsozzuk, majd 15 percig főzzük. 
  • A szalámit csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, 3 evőkanál olajon megpirítjuk. 
  • Közben 8 cikk fokhagymát meghámozunk, szeletekre vágjuk, és a szalámival együtt ropogósra sütjük. Levesszük a túzről, belekavarjuk az őrölt paprikát majd kiszedjük. A serpenyőben visszamaradt olajon megpirítjuk a bagett szeleteket. 
  • A levest összeturmixoljuk, visszaöntjük a fazékba, tejszínnel dúsítjuk, illetve citromlével ízesítjük. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. 
  • Felforraljuk, majd forrón tálaljuk, a fokhagymás sült szalámival, meg a pirított bagett szeletekkel.

Nincsenek megjegyzések: