2015. március 9., hétfő

Currys spenótkrémleves ropogós baconnel



Nálam nagyon beindult a zöld-szezon, bár még messze van, míg saját kertemből szedhetem a zöldeket. Addig marad a piac, és a jó tavaszi primőrök. A krémleveseket nagyon szeretjük, a spenótkrémeleves pedig az elsők között van, mindenképp. Aki diétásabbra szeretné, az hagyja ki a krumplit, és készítse kevesebb alaplével, hogy sűrű legyen. Vaj helyett pedig kókuszzsírt érdemes hasznánia annak, aki vigyázni szeretne a vonalaira :)

Hozzávalók (4 személyre): 
  • 30 dkg spenótlevél 
  • 25 dkg krumpli (tisztán mérve) 
  • 2 zöldhagyma 
  • 1 l zöldségalaplé 
  • 2 dl tejföl 
  • 8 szelet baconszalonna 
  • 4 szelet magos kenyér 
  • 2 evőkanál vaj
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál currypor, só, őrölt bors


Elkészítése:

1.   A spenótot szűrőedényben megmossuk, szárait letépjük, és hagyjuk lecsöpögni. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A zöldhagymát megpucoljuk, karikára vágjuk.
2.      Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta a hagymát, meg a krumplit.
3.      Felöntjük alaplével, hozzáadunk a spenótból 25 dkg-ot, és 15 perc alatt megfőzzük.
4.      Közben egy száraz serpenyőben a szalonnaszeletek mindkét oldalát ropogósra pirítjuk. Majd konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük. Kézzel darabokra tépkedjük.
5.      A levest turmixgépben simára turmixoljuk.
6.      A tejfölet 4-5 evőkanálnyi meleg levessel simára kavarjuk.
7.      Visszaöntjük a levest az edénybe, ízesítjük sóval, borrsal, curryvel,illetve a simára kavart tejfölet is hozzáadjuk.
8.      Végül beletesszük a maradék spenótot, csíkokra vágva, és felforraljuk (ekkor már nem főzzük!). A krémlevest ropogós szalonnadarabokkal, illetve pirítós kenyérszeletekkel tálaljuk.

Tipp: Alaplé hiányában, ételízesítővel (ha lehet, házi ételízesítővel) elkevert vizet is használhatunk.

Nincsenek megjegyzések: