2015. február 13., péntek

Ribizlis kakaós szelet (lépésről-lépésre)


Egy hétköznapi édes kis semmiség, mert nálunk folyamatos igény van az édességre. Én pedig előszeretettel készítek házi süteményt, hogy a család édesség utáni vágyát kielégítsem, mert még mindig jobb egy kis időt szánni rá, mint elmenni a boltba édességért. Finom, házi ribizliből készült ez a kakaós sütemény, és fénysebességgel el is fogyott :)

Hozzávalók:

  • 15 dkg piros ribizli (fagyasztott)
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 80 ml tej
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál vaj
  • 2,5 dkg kakaó
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • csipetnyi só
  • a tálaláshoz: 2 dl habtejszín, 1 tasak bourbon vaníliáscukor

Elkészítése:

  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük.
  • Egy tálban összekavarjuk a tojássárgáját a tejjel, meg a cukorral.
  • Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kakaót, a reszelt citromhéjat, meg 2 evőkanál olvasztott vajat, és összekavarjuk.
  • A tojáshab felét a masszához kavarjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a maradékot is.
  • Egy közepes méretű tűzálló tálat a maradék vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, a masszát pedig egyenletesen belesimítjuk.
  1. A tetejére szórjuk a fagyasztott ribizli felét, és kb 20-25 percig sütjük.
  • 10 perc után a maradék ribizlit is a sütemény tetejére szórjuk, majd készre sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha a közepébe fogpiszkálót szúrunk, és már nem ragad rá tészta.
  • Kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliával, és a langyos, kockára vágott ribizlis sütemény mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: