2015. február 20., péntek

Bulgur-quinoa fasírt csicseriborsó pástétommal


A csicseriborsó pástétom, vagy közismert nevén hummusz, egyik kedvenc szendvicskrémem. Egészséges, magas fehérjetartalmú étel, és nagyon ízletes, ehhez képest viszonylag ritkán jut eszembe, hogy készítsek. Ám nemcsak kenyérre kenve, hanem például ilyen finom és szuperegészséges fasírttal is érdemes kipróbálni, így még főételnek is megteszi. Egy jó adag friss saláta sem rossz választás mellé.

Hozzávalók (4 személyre):  

A bulgur fasírthoz: 
  • 15 dkg bulgur
  • 10 dkg quinoa 
  • 1 nagy sárgarépa
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál teljes kiörlésű liszt 
  • 1 teáskanál kakukkfű 
  • 6-8 evőkanál olaj a sütéshez 
  • só, őrölt bors 

A csicseriborsó pástétomhoz (hummusz): 
  • 40 dkg csicseriborsó (konzerv) 
  • 2 evőkanál natúr joghurt 
  • 1 cikk fokhagyma 
  • 1-2 evőkanál citromlé 
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj 
  • só, őrölt bors 
  • csilipehely 
  • egy kevés apróra vágott kapor

Elkészítése: 

  • A bulgurt, meg a quinoát dupla mennyiségű, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt puhára főzzük (ugyanúgy, mint a rizset, amíg az összes folyadékot felszívja). 
  • A pástétomhoz a hozzávalókat turmixgépbe rakjuk (a csilit kivéve, és csak 2 evőkanál olajat adjunk hozzá), összeturmixoljuk, és egy tálikóba kiszedjük. Meglocsoljuk a maradék olajjal, és megszórjuk csilipehellyel. 
  • Miután langyosra hűlt, a bulgur keveréket egy tálban összekavarjuk a tojásokkal, a reszelt sárgarépával, a liszttel, meg a kakukkfűvel. Sózzuk, borsozzuk, majd a masszából kb 12 labdát formázunk. 
  • Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a fasírtokat kissé kilapítva, mindkét oldalán pirosra sütjük.


Megj: A quinoa a paraj és a cékla családjába tartozó növény, melynek a magját fogyasztjuk, édes és sós változatban egyaránt, akárcsak a rizst, vagy a kölest. A quinoa nem tartalmaz glutént, jelentős a fehérjetartalma, és rendkívül gazdag vitamin- és ásványianyag tartalma. A bulgur búzatöret, mely az egészséges táplálkozás egyik fontos alapanyaga.

Nincsenek megjegyzések: