2015. január 20., kedd

Almás farsangi fánk



Fánkot nem sütök túl gyakran, pedig nagyon szeretjük. Álatlában sima fánkot készítek, az a legfinomabb szerintem, és mindig ugyanazt a receptet használom, ami Limarától származik. Ízre nagyon finom, és tökéletesen puha fánkok, most meg is töltöttem egy kis almával. Van némi munka vele, nem mondom, de egyszer-kétszer megéri a fáradtságot :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 7 dkg olvasztott vaj 
  • 4 tojássárgája 
  • 3,5 dl langyos tej 
  • 4 evőkanál cukor 
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál rumaroma 
  • 3,5 dkg friss élesztő 
Az almás töltelékhez: 

  • 60 dkg alma 
  • 2-3 evőkanál cukor 
  • fél teáskanál őrölt fahéj 
Továbbá: 

  • 1 l olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz


Elkészítése:


  • Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos tejben, 1 teáskanálnyi cukorral, majd langyos helyre téve, felfuttatjuk. 
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk, majd néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima lesz. A vajat a dagasztás végén gyúrjuk a tésztához. 
  • A kidolgozott tésztát egy nagy tálban, konyharuhával letakarva, 1 órán át kelesztjük. A dagasztást végezheti gép is. 
  • Az almát meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk, és egy edényben, 2 dl vízzel, meg a cukorral addig főzzük, amíg a gyümölcs a levét elfőtte. Fahéjjal ízesítjük, összeturmixoljuk, és hűlni hagyjuk. 
  • A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk, 3-4 mm vastagságúra. 
  • Az egyik tésztán, egy pohárral megjelöljük a fánkok helyét, és mindenik közepére 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk. Beborítjuk a másik tésztalappal, a töltelékek körül alaposan lenyomkodjuk a tésztát, majd kivágjuk a köröket. A maradék tésztával ugyanígy járunk el, amíg elfogy. 

  • Egy edényben olajat forrósítunk, és a fánkokat rendre kisütjük, szép pirosra. 
  • Porcukorral megszórva tálaljuk.
Megj: Miután a fánkokat az olajba dobjuk, folyamatosan forgatni kell, mert a töltelék miatt nem marad meg az egyik oldalán. Így minden oldaluk egyformán sül majd.

Nincsenek megjegyzések: