2014. december 27., szombat

Sült fokhagymás-kacsazsíros pogácsa


Kacsát sütöttem, a kisült zsírját pedig félretettem. És egy finom kacsazsíros pogácsát sütöttem :) A kacsa mellett sült fokhagymát elfelejtettük elfogyasztani, így azt is beletettem.
Kenyérsütő dagasztója végezte a dagasztást, de dagasztógéppel, vagy kézzel is dagaszthatunk.
Puha, ízletes pogácsa, és másnap is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 150 ml tejföl
  • 170 ml tej
  • 100 ml olvasztott kacsazsír (használhatunk libazsírt is)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • a tetejére: 1 tojás, dekorsó (vagy tetszés szerint olajos mag)

Elkészítése:

  • A fokhagyma alját vékonyan levágjuk, majd egy tepsire ültetjük. Meglocsoljuk egy kevés olajjal (vagy kacsazsírral), és 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. A héjából kinyomjuk a fokhagymacikkeket, hűlni hagyjuk.
  • A pogácsához valókat dagasztógéppel tésztává dagasztjuk (az apróra vagdalt fokhagymát is beletesszük). Letakarjuk, és langyos helyen, 1 óra alatt a tésztát a duplájára kelesztjük.
  • Lisztezett felületen átgyúrjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, amíg a tészta elfogy.
  • A pogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük villával felvert tojással, illetve megszórjuk dekorsóval.
  • 200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: