2014. december 29., hétfő

Gyömbérkenyér


Néha sütök különféle édeskenyereket, melyek tulajdonképpen sütemények, csak a nevük kenyér. Répakenyér, gyömbérkenyér, aszalt gyümölcsös kenyér, stb..rengeteg változat ismeretes. GYorsan bekavarjuk, aztán uzsonnára, tízóraira, tea-kávé mellé, vagy csak úgy, mindig jól jön egy kis gyors langyos sütemény :)

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 1 közepes alma (kb 15 dkg)
  • 8 dkg dió
  • 5 dkg jó minőségű étcsokoládé 
  • 5 dkg gyömbérgyökér
  • 1,25 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipetnyi só
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  • A diót fólia alatt, húsklopfolóval darabokra zúzzuk. A csokoládéval ugyanígy járunk el.
  • A lisztet, a cukrot, a citromhéjat, a diódarabokat, a csokidarabokat, meg a sót egy tálban összekavarjuk.
  • Az almát, meg a gyömbért meghámozzuk, és a lisztes keverékbe reszeljük.
  • A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat, a tojásokat, a tejet, meg a vaníliát, és alaposan összekavarjuk.
  • Egy kalácsformát sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk, és 180 fokos sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
  • Szeletekre vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp: A tésztába kavarhatunk apróra vágott aszalt gyümölcsöket, vagy birsalmasajtot. A tetejét cukormázzal is bevonhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: