2014. december 17., szerda

Francia csokoládéfánk



Nagyon csokis, nagyon finom, engem viszont zavar, hogy túlságosan olajízű, hiszen rengeteg olajban sül. Nagyon kell figyelni a sütésre, mert másodpercek alatt elkészül, s ha tovább hagyjuk, gyorsan megég. Melegen a legjobb, de hidegen is igazán fennséges csemege :)

Hozzávalók:

A fánktésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 125 ml pezsgő
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • porcukor a szóráshoz
  • olaj a sütéshez
A töltelékhez:
  • 2 dl habtejszín
  • 17 dkg jó minőségű étcsokoládé
Elkészítése:

  • A töltelékhez a tejszínt egy edényben felmelegítjük, majd belekavarjuk az apróra tördelt csokoládét, hogy felolvadjon. Ezután egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  • Másnap a masszából diónyi nagyságú gömböket formázunk, egy tálcára sorakoztatjuk, és 1 órára mélyhűtőbe tesszük.
  • A tésztához valókat egy tálban alaposan összekavarjuk.
  • Egy szélesebb edénybe annyi olajat öntünk, hogy a fánkokat ellepje, és felforrósítjuk. Az olaj ne legyen túlságosan forró, mert a fánkok gyorsan megégnek!
  • A csokigolyókat nyársra szúrjuk, belemártjuk a fánktésztába, és az olajban, néhány másodperc (max fél pec, ha megfelelő hőmérsékletű az olaj) alatt megsütjük. Érdemes a fánkokat egyenként sütni, mert nagyon hamar sülnek.
  • Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a fölösleges olajat felitassuk. 
  • Porcukorral megszórva tálaljuk.
  • Melegen a belseje folyékony csokoládé, kihűlve pedig inkább krémes.

Recept innen.

Nincsenek megjegyzések: