2014. október 25., szombat

Aranyló csirkecombok (édes-savanyú mártásban)


Ez az édes, savanyú, és enyhén csípős mártás szerintem eddigi konyhai pályafutásom egyik legnagyobb remeke :) Az összetevők, az ízhatás egyszerűen fennséges, nagyon harmónikus, minden nap szívesen enném. Abszolút a keleti konyhára emlékeztet, ilyen jót már csak a kínaiban szoktunk enni.
A hozzávalók miatt picit már a Karácsonyra emlékeztet :)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 8-10 db alsó csirkecomb (80 dkg)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors
Az édes-savanyú szószhoz:
  • 2 narancs leve
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál sötét balzsamecet
  • 1 evőkanál ketchup
  • 3 cikk fokhagyma reszelve
  • 1 teáskanálnyi friss, reszelt gyömbér
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő (kukoricakeményítő)
  • pici só

Elkészítése:

  • A húst megmossuk. egy kisebb tepsibe sorakoztatjuk, majd sóval, borssal, és olajjal alaposan összeforgatjuk.
  • Letakarjuk sütőpapírral, vagy alufóliával, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
  • A papírt eltávolítjuk, és 200 fokon további 20 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
  • Miközben sül a hús, elkészítjük a mártást: a hozzávalókat összekavarjuk, egy kisebb edénybe öntjük, és alaposan elkeverjük benne a keményítőt is.
  • Lassú tüzön, kavargatva, felforraljuk, hogy szépen besűrűsödjön.
  • A sült húst alaposan beleforgatjuk a édes-savanyú mástásba, és forrón tálaljuk.
Tipp: Natúr párolt rizzsel, vagy natúr krumplival kínálhatjuk. Aki csípősebben szereti, tálaláskor nyugodtan megszórhatja apróra vágott piros csilipaprikával is.
Megj: Magában, vagy salátával, zöldséggel fogyasztva, nem hízlal.

2 megjegyzés:

Roza írta...

Edó, csodás étel, csodás képek!:)

Edó írta...

Köszönöm szépen,Róza,kedves vagy! :)