2014. július 30., szerda

Zöldbabos sapagetti felfújt


Zöldbab szezon van. Rengeteg a kertben a bab, a nagy részét már lefagyasztottam, de még így is nagyon sok beérik. Ilyenkor zsenge zöldbab levest, majonézes zöldbabot készítek, és egyéb újdonságokat, mint pl ez a spagetti. Amennyire nem szép, épp annyira finom ez az étel, mindenképp érdemes elkészíteni, amíg a szezon tart.

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti, 40 dkg zsenge zöldbab, 400 ml tejföl, 30 dkg füstölt parasztsonka, 10 dkg füstölt sajt, 2 tojás, 1 fej hagyma (vagy 2 szál újhagyma), 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 cikk fokhagyma, 2 teáskanál magos mustár (dijoni), só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A zöldbabot végeitől megtisztítjuk, kisebb darabokra tördeljük, majd alaposan megmossuk. 
  • Egy edényben vizet forralunk egy kevés sóval, majd a babot roppanósra főzzük. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert a sütőben is puhulnia kell. 
  • A spagettit szintén enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük (a szokásosnál 2 perccel rövidebb ideig), majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és félretesszük. 
  • Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd az aparóra vágott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, ezt is megpirítjuk, a vége felé pedig hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Egy tálikóban villával elhabarjuk a tojásokat, és összekavarjuk a tejföllel, a mustárral, az apróra vágott petrezselyemzölddel, meg egy kevés sóval, és őrölt borssal. 
  • Miután a bab megfőtt, leszűrjük, összekavarjuk 2 evőkanál vajjal, majd hozzáadjuk a spagettihez, a pirított sonkát szintén. Beleöntjük a tejföles keveréket is, az ételt megsózzuk, és alaposan összeforgatjuk. 
  • Egy tűzálló tálat kikenünk a maradék vajjal, megszórjuk 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával, és bebesimítjuk a zöldséges tésztát. 
  • A tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, illetve reszelt sajttal. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen elkezd pirulni (kb15 perc).

Nincsenek megjegyzések: