2014. július 22., kedd

Apró trükkök, nagy segítség – Kevesebb kalória, több egészség

fotó: internet

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége nincs tudatában annak, hogy mit és miért fogyaszt, általában azt eszik, ami éppen kéznél van, akkor, amikor éppen ráérnek. Hosszú távon ez igen veszélyes megoldás, ráadásul gyermekeinket is az egészséges táplálkozás szellemében kell, hogy neveljük, hiszen ezt nem tanítják egyetlen iskolában sem, sajnos. Pedig igencsak fontos lenne, ezért otthon mindenképp elengedhetetlen a jó példa. Van néhány apró tudnivaló, amivel nem árt tisztában lenni, ha szeretnénk lépéseket tenni az egészségünk érdekében. Összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót, melyek hasznosak lehetnek, ha jobbá szeretnénk tenni az egészségünet, és egyben az életminőségünket:



·        A húsfogyasztás nem káros, ha ésszerűen járunk el: válasszunk egészségesebb húsfajtákat (nyúl, bárány, hal, csirke), és bő zsiradék helyett süssük kevés olívaolajon, vagy kókuszzsíron. Ezen kívül, párolhatjuk fóliába csomagolva sütőben, de grillezhetjük is.

·        Köretként mindig friss- vagy párolt zöldséget társítsunk, krumpli, rizs, vagy tészta helyett. A fehérje-szénhidrát kombonáció ugyanis rendkívül nehezen emészthető, az erjedés során pedig mérgező savak, gázok képződnek.

·        Fehér liszt, és lisztből készült termékek helyett váasszuk a teljes kiörlésűt, ez ugyanis tartalmazza a gabonában található rostot is. A rostok segítik az emésztst, pucolják a beleket. Emiatt javasolt a rendszeres zöldség-gyümölcs, illetve az olajos magok fogyasztása is.

·        A kristálycukrot a jóval alacsonyabb kalóriatartalmú nyírfacukorral helyettesíthetjük. Nem rontja a fogakat, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Könnyen lebomlik a szervezetben.

·        Ételeink sűrítésére liszt helyett használjunk zabkorpát, zabpehelylisztet, vagy durumlisztet, ezek kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Főzelékek, krémlevesek esetében ezt teljesen elkerülhetjük, mert a legtermészetesebb sűrítési forma a zöldség-gyümölcs maga, amiből az étel készül. Csak turmixoljuk le egy részét, hogy az étel sűrű legyen.

·        Tejtermékekben válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat, ezek is szolgálhatnak sűrítésre, az egészségtelen rántás helyett (pl joghurt+kevés zaborpa).

·        Salátákra, szendvicsekre, és mindenre, amit nem melegítünk (nem hőkezelünk), hidegen sajtolt olajakat használjunk: extra szűz olívaolaj, szőlőmag olaj, dió olaj, tökmag olaj stb. Telítetlen zsírsavakban, vitaminban gazdagok.

·        Ecet helyett citromot használjunk savanyításra.

·        Kerüljük a felvágottakat, húskészítményeket, helyette tiszta sonkát, húst válasszunk, ha nagyon muszáj.

·        Margarin helyett kenjük meg a kenyeret kókuszzsírral, vagy csöpögtessük hidegen sajtolt olajjal. Ha pirítva fogyasztjuk, könnyebben emészthető. A sok friss zöldség elengedhetetlen mellé.

·        Cukrozott, szénsavas üdítők helyett frissen préselt gyümölcsevet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat igyunk.

·        Ételeink elkészítésénél törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt adjunk hozza, ezzel növeljük az étel tápértékét, és egyben csökkentjük a kalóriatartalmát.


2 megjegyzés:

Katalin írta...

De jó sok hasznos tanács!

Edó írta...

Nagyvonalakban :)