2014. június 22., vasárnap

Sült csirkemell kapros cseresznyesalátával


A cseresznye saláta (vagy cseresznye salsa) az egyik nagy kedvencem ilyenkor, sült hús mellé. Hagyományosan koriandermaggal készítem, s mivel most ez nem volt, ezért egy teljesen újszerű, meglepően finom ízesítés alakult ki. Azért írom, hogy alakult, mert a kertből jövet, az utamban találtam egy kis kaprot, s gondoltam, magammal viszem inkább, minthogy letapossuk. Így történt, hogy a kapor is a cseresznyéhez került, ha már nem volt koriandermag. Még a gyerekek is meglepődtek, mennyire finom ez így. Sőt, belekavartuk a nagy adag, frissen készített salátához (saláta, paprika, paradicsom, zöldhagyma), de erről egy következő receptben írok majd. Mert megér az egy külön bejegyzést :)

A húshoz én joghurtos pácot készítettem, mert így szeretjük a legjobban (omlós lesz a hús), de lehet másként is bepácolni, a fűszerezést is ki-ki a kedve szerint alakíthatja.

Hozzávalók:
  • 2 nagyobb csirkemell filé
  • 1 kis doboz sűrű natúr joghurt 
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld és majoránna
  • 1 teáskanál mustár
  • só, őrölt bors
A cseresznye salátához:
  • 30 dkg magozott cseresznye
  • 1 csokor kapor
  • 1 zöldhagyma
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • kevés citromlé
  • csipetnyi só

Elkészítése:

  • A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és a kés nyelével egy vágódeszkán kicsit megütögetjük (klopfolás helyett). Egy tálba rakjuk, őrölt borssal megszórjuk, majd összekavarjuk a joghurttal, az olajjal, a citromlével, meg a fűszerekkel. Fóliával letakarjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük. A legjobb egy éjszakára.
  • Ezután megsózzuk, majd tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Vigyázni kell, mert a csirkemell hamar kiszárad, ha túlsütjük.
  • Közben elkészítjük a cseresznye salátát: egy tálikóban a cseresznyét összekavarjuk a karikára vágott hagymával, az apróra vágott kaporral, illetve sóval, olajjal, citromlével ízesítjük.
  • A sült csirkemellet friss zöldsalátával, és a kapros cseresznye salátával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: