2014. június 25., szerda

Mandulavajas húspogácsa pikáns krumplisalátával


Nem mondom, hogy egy gyorsan elkészíthető, egészséges kategória, ilyen fajta ételt éppen ezért nagyon ritkán készítek. A gyermekek kedvéért sütöttem fasírtot, mert említették a minap. Aztán kicsit feltúrbóztam az ételt ezzel-azzal :) Nagyon finom lett, szerették.

Hozzávalók:

A húspogácsához:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 7,5 dkg füstölt szalonna
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • 2 zöldhagyma (vagy két fej hagyma)
  • 1 piros színű paprika
  • 3-4 evőkanál tej
  • 6 evőkanál olaj 
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • só, őrölt bors
A krumplisalátához:
  • 75 dkg újkrumpli
  • 2 tojás
  • 1 zöldhagyma
  • 1 lédús alma
  • 1/4 liter zöldségalaplé (vagy víz és ételízesítő)
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis csokor metélőhagyma (snidling)
  • 1 teáskanál mustár
  • só, őrölt bors
  • kevés zöldsaláta a tálaláshoz
A mandulás vajhoz:
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál mandula

Elkészítése:

  • A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és enyhén sós ívzben megfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
  • A tojást keményre főzzük, a zsemlét a tejbe beáztatjuk.
  • Karikára vágjuk a hagymát (szárastól),  felfőzzük az alaplében, hűlni hagyjuk. 
  • Nem túl vékony karikára vágjuk a krumplit, egy tálba helyezzük, megsózzuk, olajjal meglocsoljuk, és őrölt borssal megszórjuk. A hagymás léhez kavarjuk a mustárt, a balzsamecetet, majd a krumplira öntjük. A megmosott, apróra vágott almát is beletesszük, és óvatosan összeforgatjuk. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk, illetve ha szükséges, megsózzuk.
  • Egy serpenyőben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát és fokhagymát, a karikára vágott hagymával. A paprikát megmossuk.
  • Ezután húsörlővel ledaráljuk a húst, a hagymás szalonnát, a tejbe áztatott zsemlét, a paprikát, majd a masszához adjuk a nyers tojást, mustárt, sót, borsot, és kézzel alaposan összegyúrjuk.
  • Húspogácsákat formázunk, és 4 evőkanálnyi forró olajon, egy serpenyőben szép pirosra sütjük, majd kiszedjük.
  • A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és enyhén megpirítjuk rajta az apróra tört mandulát.
  • Tálalás: egy tányérra szedünk húspogácsát, meglocsoljuk mandulás vajjal, mellé helyezünk a krumplisalátából, a tetejére pedig szeletekre vágott főtt tojást és zöld salátát helyezünk.

Nincsenek megjegyzések: