2014. június 15., vasárnap

Lecsó túrós csuszával


Nyáron a lecsó kötlező étel, bármilyen formában. Friss házi tehéntúrót vásároltam, így most lecsó mellé túrós csusza készült. Nagyon szerettük, már aki kedve szerint ehetett belőle. Én tészta nélkül fogyasztottam leginkább, de magára is nagyon finom a lecsó. Persze fel lehet még turbózni egyéb zöldségekkel is (cukkini, padlizsán stb), de túrós csuszával bőven elég a sima, hagyományos lecsó is.

Hozzávalók:

  • 1 kg paprika (zöldet, sárgát, pirosat használtam, de lehet egyszínűt is)
  • 80 dkg paradicsom
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • nagy csipetnyi cukor
  • só, őrölt bors
A túrós csuszához:
  • 50 dkg csuszatészta
  • 50 dkg tehéntúró (sós változat)
  • só, őrölt bors
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

  • A lecsóhoz a szalonnát apró kockára vágjuk, egy edényben zsírjára sütjük, majd kiszedjük, és félretesszük. A szalonna zsírján üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát,  paradicsomot, illetve a reszelt fokhagymát. Néhány percig összepirítjuk, megsózzuk, és borsozzuk, ezután felöntjük egy kevés vízzel (kb feléig), és addig főzzük, amíg a zöldségek jól összefőnek. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Közben a tésztát kifőzzük, leszűrjük, és egy nagy edényben összekavarjuk a túróval. Kis lángon, kavargatva, kissé összepirítjuk. A túrós csuszát tálaláskor meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk sült szalonnával, és lecsóval tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: