2014. április 9., szerda

Baconbe tekert fűszervajas sertésszűz balzsamecetes eperrel


Ez a húsrolád, a fűszervajnak köszönhetőne, egyszerűen fantasztikus. A bazsalikommal, balzsamecettel ízesített epres ragu pedig épp tökéletes mellé. Így ahogy van, mesés ez az étel :)

Hozzávalók:

  • 1 szép darab sertésszűz (hosszúhús), kb 40-50 dkg
  • 200 g baconszalonna
  • 200 g vaj
  • 2 evőkanál apróra vágott snidling (metélőhagyma)
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
Az eper raguhoz:
  • 40 dkg eper
  • 2 evőkanál nádcukor (fehér cukrot is használhatunk, de a nádcukornak finomabb az íze)
  • egy marék bazsalikomlevél
  • néhány csepp balzsamecet

Elkészítése:

  • A puha vajat egy tálban kikavarjuk sóva, borssal, meg a fűszerekkel. Háztartási fóliára kanalazzuk (kb akkora legyen, mint a hús hossza), henger alakúra formázzuk, becsomagoljuk, a két végén a fóliát alaposan megcsavarjuk. A vajrudat hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen (kb fél óra). 
  • A húst megmossuk, és hosszában bevágjuk, de csak annyira, hogy kissé szét tudjuk nyitni. Fóliával letakarjuk, és téglalap alakúra kiklopfoljuk (nem kell túl vékony legyen). Megborsozzuk, és néhány percig állni hagyjuk, ezalatt pedig az epret megmossuk, megpucoljuk, és negyedekbe felvágjuk. Megsózzuk a húst. 
  • A megdermedt fűszervajat a fóliából kicsomagoljuk, és a hús egyik szélére fektetjük, hosszában. Felcsavarjuk jó szorosan, a hústekercset pedig baconszalonnával betekerjük. A végeket fogvájóval összetűzzük, és alufóliba csomagoljuk. 200 fokos sütőben, kb 5 perc alatt megpároljuk, majd a fóliát levesszük, és további 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
  • Ezután  egy tálra kiszedjük, és pihenni hagyjuk. 
  • Egy serpenyőben az epret párolni kezdjük, hozzáadjuk a cukrot is, és 2-3 percig kavargatva sütjük – ezalatt a cukor kissé karamellizálódik. Levesszük a tűzről, csipet sót, őrölt borsot, és egy nagyon kevés balzsamecetet adunk hozzá, összekavarjuk. 
  • Tálaláskor megszórjuk friss bazsalikommal, és a szeletekre vágott hús mellé kínáljuk. Rizsköret illik mellé.
Tipp: A húsból kisült ízbomba zsiradékot, ami a tepsiben visszamaradt, locsoljuk a felszeletelt húsra tálaláskor.

1 megjegyzés:

Roza írta...

Edó, ez nagyon izgalmasan hangzik!
Ezt ki kell próbálni:)