2014. március 7., péntek

Édeskömény leves zöldcitromos sóval


Ez egy különlegesen finom leves. A zöldcitromos só teszi igazán érdekessé, a gyömbér, meg a koriander társaságában. Könnyű, gyorsan elkészíthető, a végeredményről pedig ódákat tudnék zengeni :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg édeskömény
  • 1 közepes krumpli
  • 1 lilahagyma
  • 1 l hús- vagy zöldségalaplé (ennek hiányában víz és házi ételízesítő)
  • 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
  • fél teáskanál zúzott koriandermag
  • 1 babérlevél
  • 1 zöldcitrom
  • kevés kókuszzsír vagy olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
A zöldcitromos sóhoz:
  • 2 zöldcitrom (lime)
  • fél teáskanál durva tengeri só (vagy himalaya)
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítése:

  • A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a koriandert, a gyömbért, meg a babérlevelet, megkavargatjuk.
  • Az édesköményt megmossuk (zöld részeit eltávolítjuk), darabokra vágjuk, és a hagymás alapon megpirítjuk kissé. A hámozott, kockára vágott krumplit is beletesszük, felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk, majd 15-20 perc alatt megfőzzük.
  • Közben elkészítjük a fűszersót: a citromokat alaposan megmossuk, lereszeljük, és egy kis tálikóban összekavarjuk a sóval, meg az olajjal. Állni hagyjuk, amíg a leves elkészül.
  • Amikor a leves elkészült, a babérlevelet kiszedjük, és az egészet összeturmixoljuk. Kevés zöldcitromlével ízesítjük.
  • Tálaláskor a leves tetejére kanalazunk a citromos sóból, és néhány citromkarikával díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: