2014. március 15., szombat

Borkrém



Nagyon kellemes állagú, könnyen elkészíthető desszert. Fontos a megfelelő bor választása, ehhez az édességhez leginkább finom desszertbor illik.
Egy tartalmas leves után kitűnő választás, de ünnepekre is tökéletes.

Hozzávalók:

  • 6 tojássárgája
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 dl habtejszín + 1 dl a díszítéshez
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1 tasak zselatin (10 g)
  • 1 evőkanál sötétbarna nádcukor

Elkészítése:

  1. Egy kisebb edénybe vizet töltünk, ráhelyezünk egy tálat, és a tojássárgáját a cukorral kikavarjuk.
  2. Az edényt kályhára helyezzük, hogy a víz felforrjon, és vígőz fölött, a tojást addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik.
  3. Lassan hozzáöntünk 1,5 decit a borból, és habverővel kavargatva besűrítjük. Langyosra hűtjük.
  4. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk.
  5. A zselatinport elkeverjük a maradék borban, és lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük (nem szabad felforralni!).
  6. A zselatint a langyosra hűlt tojáskrémhez kavarjuk.
  7. Végül óvatosan belekavarjuk a tejszínhabot is.
  8. A borkrémet 4 desszertes pohárba kanalazzuk.
  9. A maradék tejszínt habbá verjük, a borkrém tetejére habrózsákat nyomunk. Nádcukorral megszórjuk, és behűtve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: