2014. február 12., szerda

Meggyzselés rizstorta (reformosított)


Egy nagyon kedves ismerősöm megkért, hogy készítsek tortát a testvére születésnapjára, aki hokista. Az volt a kikötése, hogy egészséges hozzávalókból készítsem. Mivel az ünnepelt kedvence a rizstorta (amit eddig még sosem készítettem), ezért a rizset muszáj volt beiktatni valahogy, mint kakukktojás, az egészséges hozzávalók közé:)
A hokibot, meg a korong a tetején szintén külön kérés volt, fondantból készítettem.
Hát...sok mindent ötvözni kellett ebben az egyetlen tortában. Sajnos nem kóstolhattam, de a visszajelzések szerint nagyon finom volt, és örült az ünnepelt. Így én is boldog vagyok :)



Hozzávalók:

A reform piskótához:
  • 2,5 dl novenyi tej (rendes tejet is hasznalhatunk)
  • 10 dkg nadcukor
  • negyed citrom leve 
  • 1 citrom reszelt heja
  • 1 teaskanal vaniliakivonat
  • 25 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 1 csomag sutopor
  • 1 teaskanal szodabikarbona
  • 6 evokanal kókuszzsír
A rizskrémhez:
  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg zsírszegény tejföl
  • 20 dkg zsírszegény natúr joghurt
  • 15 dkg cukor (nyírfa- és nádcukor vegyesen)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 10 g zselatin
  • 7 dl tej
  • 2 dl víz
A meggyzseléhez:
  • 30 dkg meggy (fagyasztott)
  • 5 evőkanál nádcukor
  • kevés fahéj
  • 2 tasak tortazselé
  • 0,5 l folyadék (a meggy leve + víz) 
A díszítéshez:
  • kevés étcsokoládé törmelék
  • gyümölcsök
  • friss menta

Elkészítése:

  • A meggyet a fagyasztóból kivesszük, szűrőbe öntjük, alá pedig egy edényt helyezünk, hogy a levét felfogjuk. Hagyjuk kiolvadni.
  • A piskótához a tejet, a nádcukrot, a vaníliát, a citromlevet és a kókuszzsírt robotgéppel felhabosítjuk.
  • Egy tálban összekavarjuk a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk, jól eldolgozzuk.
  • Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc), majd hagyjuk teljesen kihűlni (előző nap is elkészíthetjük). 
  • A karimában hagyjuk, és meglocsoljuk egy kevés vízzel, hogy ne legyen száraz.
  • A rizskrémhez a rizset felöntjük tejjel meg vízzel, hozzákavarjuk a cukrot, a vanília aromát, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a rizs az összes folyadékot felszívja, és pépes lesz. A főzés vége felé belekavarjuk a reszelt citromhéjat is.
  • Amikor a rizs megfőtt, rögtön forrón hozzákavarjuk a tejfölet. 
  • Miután kihűlt, a joghurtot elkeverjük a zselatinnal, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (ne legyen forró!). Ezután a rizshez kavarjuk.
  • Elkészítjük a meggyzselét: a meggylevet kipótoljuk annyi vízzel, hogy összesen 0,5 l folyadék legyen. Ízesítjük 3 evőkanál nádcukorral. A tortazselé port egy edénybe szórjuk, és fokozatosan hozzávarajuk az ízesített folyadékot. Ezután felforraljuk, és kb 1 percig hagyjuk főni, közben kavargatjuk.
  • A meggyet összekavarjuk a maradék 2 evőkanál nádcukorral, meg egy kevés fahéjjal, és a tortakarimában lévő piskótára szórjuk. Rögtön ráöntjük a forró tortazselét. A legjobb, ha rákanalazzuk, így mindenhova egyenletesen jut, és nem taszítja el a meggyet. Csak annyit öntsünk rá, amennyi a meggyet ellepi - nem fog kelleni az összes folyadék.
  • A tortát hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a meggyzselé megszilárduljon (néhány perc csupán).
  • Ezután a rizskrémet a meggyzselére simítjuk, és legalább 3 órát hűtőszekrényben tároljuk, hogy megszilárduljon.
  • Díszíthetjük csokoládéforgáccsal (zöldséghámozóval faragjunk a csokoládéból), illetve tetszés szerint gyümölcsökkel, mentalevelekkel.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet, rizstortát még nem ettem, de jól hangzik :-)
Nagyon mutatósra sikerült, ügyes vagy!

Edó írta...

Köszönöm,kedves Katalin :) még én sem ettem rizstortát :))