2014. január 22., szerda

Párolt pisztráng gombás zöldborsóval



Ez az étel nagyon jó példa arra, hogy rohanós napokon is táplálkozhatunk egészségesen. Az elkészítése nem több fél óránál, és alig kell vele dolgozni, gyakorlatilag még egy gyerek is el tudja készíteni. A végeredmény pedig szép, finom, egészséges, és kalóriaszegény fogás, ami ráadásul laktató is.

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2 konyhakész pisztráng (össz. 50 dkg)
  • 6 cikk fokhagyma
  • 1 citrom
  • 2-3 teáskanál tetszőleges fűszerkeverék (én húshoz való szárítottat használtam, mint itt)
  • kevés olívaolaj
  • só, őrölt színes bors
  • sütőpapír
A gombás borsóraguhoz:
  • 30 dkg barna csiperkegomba (erdei gombával még finomabb lenne, lehet fagyasztottat is használni, akinek van)
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1-2 cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított kaukkfű
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • kevés citromlé
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A halat megmossuk, és egy nagyobb darab sütőpapírra helyezzük.
  • Kívül-belül jól besózzuk, megszórjuk borssal, fűszerkeverékkel, a belsejébe pedig fokhagymacikkeket és citromdarabkákat helyezünk.
  • Alaposan meglocsoljuk citromlével, olívaolajjal, és a papírba becsomagoljuk. A két végén jól összeszorítjuk, hogy ne bomoljon ki.
  • 180 fokos sütben kb 40 perc alatt megpároljuk (légkeverésen kb 30 perc).
  • Ezalatt elkészítjük a ragut: forró kókuszzsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megmosott, szeletekre vágott gombát, kakukkfűvel fűszerezzük, és zsírjára sütjük (vagyis addig pároljuk, amíg a gomba a levét elfőtte). Eközben a fagyasztott borsót felforraljuk, 2 percig főzzük, majd leszűrjük.
  • A zöldborsót a gombához adjuk a reszelt fokhagymával együtt, illetve megsózzuk és borsozzuk. Citromlével ízesítjük.


Természetesen másfajta halból is elkészíthető.

    Nincsenek megjegyzések: