2014. január 13., hétfő

Konyakos húsleves csirkegombóccal



Még mindig el vagyok ragadtatva az alkohol használatától ételekben :) Ez egy hagyományosan készített húsleves, konyakkal felturbózva, és a gombóc is picit átlényegült (pl kimaradt belőle a rizs, és a már megfőtt húsból készült).

Hozzávalók:

  • 4 csirke alsócomb
  • 2 felsőcomb
  • 2 nagyobb répa
  • 2 nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 nagy szelet zellergyökér
  • 1 hagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál szemesbors
  • 1 dl konyak (vagy whisky)
A csirkegombóchoz:
  • a levesben főtt hús (kb 30 dkg)
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • apróra vágott petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A csirkecombokat megmossuk, és bőröstől egy nagy fazékba helyezzük. Felöntjük hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és főni tesszük.
  • A zöldségeket meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és a fokhagymával, meg a borssal együtt a húshoz adjuk.
  • Amikor a leves felforrt, lassú tüzön, gyöngyözve 30-40 percig főzzük, majd leszűrjük. Az elején figyeljünk arra, hogy ha hab gyűlt a tetején, szedegessük le.
  • A főtt húst a csontról lefejtjük (a bőrére nincs szükség), és a hozzávalókkal együtt késes aprítóban összedolgozzuk (vagy ledaráljuk).
  • A leszűrt húslevest visszatesszük főni, közben beletesszük a massszából készlüt gombócokat, meg a konyakot. Megsózzuk, és összeforraljuk.
  • A főtt zöldségeket mellé kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: