2013. november 17., vasárnap

Kínai csirkés leves


A lányom kedvenc levese. Persze az enyém is, mert a keleti konyha mindig is első számú kedvenc. Gazdag ízvilág, egészséges hozzávalók, tartalmas leves.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 45 dkg fagyasztott kínai zöldségkeverék
  • 1 marék szárított júdásfüle gomba
  • 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 fej hagyma)
  • 2 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1-1 evőkanál balzsamecet és citromlé (ízlés szerint lehet több is)
  • csipet cukor
  • só, őrölt színes bors

Fűszerek:
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cikk fokhagyma
Elkészítése:

  • A szárított gombát 10 percre forró vízbe áztatjuk.
  • A fűszereket egy mozsárban jól összezúzzuk. Mozsár hiányában fólia alatt húsklopfolóval összetörjük, jól kikavarjuk, esetleg konyhai robot késes aprítójával összeaprítjuk.
  • A zöldhagymát megmossuk, apróra vágjuk, és a kókuszzsíron enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, összeforgatjuk, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott csirkehúst.
  • Kavargatva fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a fagyasztott zöldséget, és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
  • Forrástól számítva kb 5-7 percig főzzük, ezalatt a hús megpuhul, a zöldségek roppanósra főnek.
  • Ízesítjük cukorral, citromlével, balzsamecettel, szójaszósszal, illetve sózzuk, ha szükséges.
  • A kínai leves tipikusan kocsonyás állagú, ezért aki sűrűre szeretné, az tehet hozzá a végén 5 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverve. Mi így szeretjük.

Nincsenek megjegyzések: