2013. október 15., kedd

Vöröslencse főzelék sárgarépás csirkefasírttal, karamellizált lilahagymával


A vöröslencse nemcsak nagyon finom, hanem nagyon egészséges is. A vöröslencse főzelék pedig nagyon egyszerűen, percek alatt elkészíthető, és laktató étel. Sűríteni sem kell plusz liszttel, mert maga a lencse kiválóan sűrít.
Mellé fogtam némi csirkecombot, melyet aztán ledaráltam sárgarépával, és ízesítettem, majd sütőben sütöttem. Lényegében majdnem ugyanaz, mint a hagyományos fasírt, mégis nagyon különbözik tőle. Krumpli helyett répa, kenyér helyett zabpehely van benne, bő zsír helyett pedig saját zsírjában sült.
Karamellizált lilahagymát meg csak azért adtam mellé, mert egyszerűen azt kívántam :)
Nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók:

A lencsefőzelékhez:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 2-3 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál méz vagy nádcukor
  • só, őrölt bors
A csirkefasírthoz:
  • 0,5 kg csirkecomb (csont nélkül)
  • 10 dkg sárgarépa
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • kevés tej
  • só, őrölt bors
A karamellizált lilahagymához:
  • 3 nagy lilahagyma
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 3 teáskanál méz (vagy nádcukor)
  • 1-2 teáskanál balzsamecet
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A főzelékhez a hagymát apróra vágjuk, és a kókuszzsíron  megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott vöröslencsét, a babérlevelet, és kavargtva kissé összemelegítjük.
  • Felöntjük kb dupla mennyiségű vízzel, megsózzuk, és néhány perc alatt készre főzzük. Néhány evőkanállal (9-10) kiveszünk belőle, összeturmixoljuk, majd a főzelékhez adjuk a joghurttal együtt. Ételízesítővel és őrölt borssal ízesítjük, illetve cukrot és citromlevet adunk hozzá. Összeforraljuk.
  • A zabpelyhet néhány percre 2-3 evőkanál tejbe áztatjuk, hogy kissé megpuhuljon. Ezután a csirkehússal meg a fokhagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, illetve sóval és borssal ízesítjük. Összegyúrjuk, majd nedves kézzel golyókat formázunk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. A tetejét ellapogatjuk, majd 180 fokos sütőben, légkeverése, 20-25 perc alatt enyhén pirosra sütjük. Vigyázzunk, ki ne száradjon a hús.
  • Közben elkészítjük a karamellizált hagymát: a meghámozott hagymát karikára vágjuk, és a kókuszzsíron párolni kezdjük. Amikor kissé összeesett, hozzáadjuk a mézet, a sót, meg a borsot. Kavargatva megpároljuk, a végén pedig balzsamecettel ízesítjük.
  • A vöröslencsét csirkefasírttal, karamellizált lilahagymával tálaljuk.
Megj: Ha csontos hússal dolgozunk, akkor előbb mossuk meg, majd távolítsuk el a bőrét. Óvatosan fejtsük le a csontról a húst, és távolítsuk el a zsíros részeket, illetve az inakat.

Nincsenek megjegyzések: